Jaroslav Šmíd ve filmu Doktor od jezera hrochů (2010) | foto: Falcon

Zemřel herec Jaroslav Šmíd, hrdina komedie Doktor od jezera hrochů

  • 101
Ve věku 47 let zemřel herec Jaroslav Šmíd, známý z titulní role komedie Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů. Zprávu potvrdilo pražské Švandovo divadlo, kde Šmíd působil.

„To je strašné, nic jsem netušil, v noci jsem se vrátil ze zahraničí,“ reagoval Troška. „Potkal jsem ho před pár týdny v kavárně, popovídali jsme, a teď najednou taková rána,“ litoval režisér, který se Šmídem točil Doktora od jezera hrochů před sedmi lety.

Šmíd pocházel z Třebíče, kromě brněnské konzervatoře vystudoval pražskou DAMU. Poté působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a posléze se vrátil do nynějšího Švandova divadla.

Diváci ho však znali zejména z reklam, třeba ze spotu propagujícího polévku, který pak sám parodoval v televizním satirickém pořadu Česká soda.

Ve filmech dostával spíše menší role, výjimkou byli slovenští Vlakári z roku 1988. O tři roky později si po boku Karla Heřmánka zahrál v pohádce O zapomnětlivém černokněžníkovi, objevil se v seriálech Život na zámku, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Místo nahoře, První republika či V.I.P. vraždy.