Zemřel herec a režisér Peter Ustinov

  • 3
Ve věku 82 let zemřel dvaaosmdesátiletý britský herec, režisér a spisovatel Peter Ustinov. "Skonal v neděli noci," oznámil jeho londýnský agent Steve Kenis. Umělec zemřel na selhání v nemocnici ve švýcarském Genolieru, nedaleko svého domova v Bursins, kde žil posledních třicet let.

Peter Ustinov se narodil v Londýně v dubnu 1921, jako jediný syn ruské umělkyně a novináře. Ustinov, v jehož žilách kolovala krev švýcarská, italská a francouzská, se sám vždy cítil být Angličanem. 

Dvojnásobný držitel Oscara Peter Ustinov účinkoval ve více než pěti desítkách filmů a četných divadelních inscenacích, osm filmů sám režíroval. Prosadil se jako operní režisér, jevištní výtvarník a malíř.

Napsal přes pětadvacet divadelních her, deset scénářů, více než desítku románů a jiných próz.  Slavil úspěch například v roli Nera ve filmovém přepisu Sienkiewiczova románu Quo Vadis (1952) a byl nositelem Oscarů za nejlepší vedlejší mužskou roli ve filmech Spartakus (1960) a Topkapi (1964).

Nezapomenutelný je jeho detektiv Hercule Poirot ve snímku Smrt na Nilu (1978).

Poprvé přijel Ustinov do bývalého Československa v roce 1947 jako host mezinárodní přehlídky britských filmů. O téměř dvacet později, v roce 1966, byl pozván do Realistického divadla na premiéru své hry Neznámý voják a jeho žena.

Po revoluci navštívil celkem pětkrát. Loni v květnu převzal ve Zlíně cenu Niké, udělovanou na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež za celoživotní přínos světové kinematografii. - více zde

Jen ucpávám díry, říkával Ustinov

Zábavný vypravěč - tak se jevil sir Peter Ustinov při rozhovorech, jež poskytl MF DNES. Vybíráme z nich několik hercových výroků.
* V dětství jsem neměl rád Chaplina, více se mi líbil Harold Lloyd. Až později jsem Chaplinovi přišel na chuť. Ale moc mě pobavilo, když jednou Lloyd večeřel ve Vevey a na otázku, jestli není zvláštní, že tak malé městečko hostí dva němého filmu, Lloyd odpověděl: A kdo je ten druhý?
* Jako dítě jsem se zlobil na rodiče, že mě posílají na filmy s africkými zvířaty. Vždy jsem sebou trhl, když z houští něco vylezlo a vycenilo to na mě zuby. Uznávám, že pornofilmy bych tehdy stejně nepochopil, netušil bych, oč v nich jde. Ale ten strach z afrických zvířat ve mně zůstal dlouho. Až po letech jsem v Beninu procházel mezi chýšemi, nikde nikdo, jen bubny duněly - a pak se ukázalo, že je to hudba z rozhlasu. A vše se změnilo.
* Zázračné dítě jsem rozhodně nebyl. Ve škole jsem si vedl naopak špatně. Naučil jsem se jediné: jak se vyhýbat trestům. Pak jsem strávil pár let v armádě, a to teprve byla skutečná škola, ta mě vyučila!
* Jeden člověk nezmůže mnoho. Někdy si připadám jako malý Holanďan, jenž ucpe prstem díru v hrázi - ale možná tím zachrání celý národ. A tak hledám díry a snažím se je ucpávat.
* Jak se stáhnete do důchodu, je konec. A já chci žít hodně dlouho, ostatně už jsem přežil své rodiče.
* Se šlechtickým titulem nebo bez titulu, v tom není rozdíl - pořád mám stejnou chuť k jídlu.
* Stále zůstávám optimistou. Nenalezl jsem žádnou vhodnou alternativu.

MF DNES (spa, kol)

Peter Ustinov

,