Earl Cameron po ceremoniálu v Buckinghamském paláci v roce 2009 | foto: AP

Ve 102 letech zemřel Earl Cameron, hrál v bondovce Thunderball i Počátku

  • 5
Britský herec Earl Cameron, považovaný za jednu z prvních černošských hvězd stříbrného plátna, zemřel ve věku 102 let. Vedle bondovky Thunderbal hrál ve filmech Počátek, Královna či Tlumočnice.

Pocházel z Bermudských ostrovů, do Velké Británie se dostal za druhé světové války a rozhodl se tam zůstat. Nejprve se věnoval divadlu, před filmovou i televizní kamerou se začal objevovat od 50. let

Na obrazovce dostal úlohy v seriálech Danger Man nebo Pán času, posléze  Dalziel a Pacoe či Mrtvé probouzeti. Filmové postavy ztvárnil v titulech Simba, Safari, Nenávist, Zabijáci z Kilimandžára, Štír či Období zkoušek.

Už před pěti lety se stal nejstarším žijícím hercem ze všech, kdo prošli seriálem Pán času, představoval v něm Glyna Williamse. Byl také jedním z pouhých dvou rodáků z Bermud, kteří si zahráli v bondovkách, druhým byl Michael Ebbin, který zemřel již v roce 1996.

Na jeho počest se jmenuje Earl Cameron Theatre v Hamiltonu na Bermudách. Herec byl dvakrát ženatý, měl pět dětí, dostal řád od prince Charlese a jeho posledním přáním bylo, aby rodina rozptýlila jeho popel na rodném ostrově.