Herec Břetislav Slováček v březnu 2009, kdy působil v souboru Divadla na Fidlovačce | foto: Alexandr Janovský , ČTK

Zemřel herec Břetislav Slováček, novinář z filmu Rozpuštěný a vypuštěný

  • 12
Ve věku 70 let zemřel herec Břetislav Slováček. Hrál dlouhá léta v pražském Divadle na Vinohradech, odkud v 90. letech spolu s dalšími kolegy přešel do obnoveného Divadla Na Fidlovačce. Objevoval se také v televizních inscenacích a seriálech, ztvárnil novináře v komedii Rozpuštěný a vypuštěný.

Břetislav Slováček se narodil 7. července 1948 v Praze. Vystudoval herectví na DAMU, v 70. letech byl v angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Tehdy dostal první větší šanci v televizi v historické inscenaci Břetislav a Jitka, v níž vytvořili titulní role s tehdejší budějovickou kolegyní Eliškou Balzerovou.

Do Divadla na Vinohradech přešel Slováček v roce 1974, odehrál tu desítky rolí. Ve větších rolích se objevil třeba v seriálech Okres na severu a Křeček v noční košili, v Životě na zámku ztvárnil postavu doktora Koblížka. Z inscenací hrál třeba v detektivce O mrtvých jen dobře či v komedii Žena v trysku století.

Na filmovém plátně se dostával jen k menším rolím, například policisty ve filmu Pan Tau v cirkusu nebo otce hlavního hrdiny ve snímku Zkouškové období. V roce 2003 se objevil jako farář v televizním filmu Nezvěstný, šéfa opery ztělesnil v Návsi a doktora Jouzu ve Strážci duší.

,