Olga Schoberová a Brad Harris na filmovém festivalu v Karlových Varech v...

Olga Schoberová a Brad Harris na filmovém festivalu v Karlových Varech v červenci 1966. Následující rok se vzali. | foto: ČTK

Zemřel herec a kaskadér Brad Harris, exmanžel Olgy Schoberové

  • 2
Ve věku 84 let zemřel americký herec a kaskadér Brad Harris, jehož kariéra vedla od slavného Spartaka přes krimi a westerny až k hororu Lady Dracula. V letech 1967-1969 byl manželem české hvězdy Olgy Schoberové, s níž měl dceru Sabrinu Calley, profesí kostýmní návrhářku.

Pohledný a urostlý Harris se stal symbolem dvou filmových žánrů, které svůj rozkvět zažívaly v 60. letech minulého století. Jednak šlo o výpravné historické snímky přezdívané souslovím „meč a sandály“ (právě gladiátora si zahrál ve čtyřoscarovém Spartakovi z roku 1960), jednak o takzvané spaghetti westerny.

Rodák z městečka v americkém státě Idaho sice studoval ekonomii, aby pokračoval v rodinné tradici bankovnictví, ale zběhl k filmovému průmyslu. Koncem 50. let cestoval po Evropě, stal se kaskadérem německo-italských produkcí, poté i druhým režisérem, a dostal titulní roli filmu Goliáš proti obrům.

Obdivovaný kulturista se objevil i ve filmech Komisař Maigret zuří, Zlatokopové z Arkansasu, Tajemství čínského karafiátu nebo Válka King Kongů.

Popularitu si získal jako kapitán Tom Rowland v krimiseriálu Komisař X, který se dokonce dočkal komediálního záznamu z pamětnického setkání hlavních hvězd v roce 2009.

Právě v jednom z dílů Komisaře X, který měl podtitul Tři zelení psi a odehrával se v Turecku, potkal Harris před kamerou Olgu Schoberovou v hlavní ženské roli. V roce 1967 se vzali, narodila se jim dcera, ale v roce 1969 se rozvedli. Dcera nosí příjmení hereččina druhého manžela, producenta Johna Calleyho.

Představitel Samsona, Herkula i jiných bájných siláků časem přešel do thrillerů a seriálů včetně Dallasu či Derricka. „Cestoval jsem po celém světě, zažil mnoho dobrodružství. Nyní žiji u pláže a nejlepší nápady dostávám za tiché meditace při mořském vánku pod tmavou oblohou,“ shrnul Harris svůj život.