Petr Zelenka

Petr Zelenka | foto: MF DNES

Zelenka poděkoval Deaně Horváthové, že svou účastí nezkazila závěr Febiofestu

  • 6
Pražská část 16. ročníku mezinárodního filmového festivalu Febiofest skončila 3. dubna udílením cen. Čestnou cenu Kristián za přínos českému filmovému publiku si odnesl britský filmař Mike Leigh.

Mike Leigh

„Jsem z generace filmařů, pro které byla Praha v 60. letech velkým inspiračním vzorem. Proto je pro mě čest přebírat tuto cenu právě tady,“ řekl Leigh při předávání a v děkovné řeči zmínil i osobnost Pražského jara 1968 Alexandra Dubčeka a svého kolegu Kena Loache.

O vítězi soutěže Nová Evropa rozhodovala třiatřicetičlenná laická porota. Vybírala ze čtrnácti hraných snímků. Vítězkou se stala bosenská režisérka Aida Begičová za celovečerní debut Sníh, odehrávající se v roce 1997 ve válkou zničené východobosenské vsi. „Děkuji všem jmenovitě,“ zahájila děkovnou řeč a přečetla jména všech 33 porotců.

Aida Begičová

Na závěrečném večeru Febiofestu také udělovala ceny česká kritika. Ocenění Kristián si odnesl v kategorii celovečerní tvorby Petr Zelenka za film Karamazovi. „Děkuji kritikům a děkuji Deaně Horváthové, že tu dnes není a nemůže nám zkazit večer,“ poznamenal režisér.

Z filmu Občan Havel

Mezi dokumenty získal Kristiána Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Oba oceněné snímky před časem získaly i cenu kritiků vyhlašovanou v soutěži o Českého lva. Kritici ocenili také počítačově animovanou komedii Jana Tománka Kozí příběh - Pověsti staré Prahy.

Novinkou byla anticena Hroch za nejhorší český film roku. Dostala jméno podle zapomenutého pokusu o satiru na politické změny roku 1968, který o pět let později natočil Karel Steklý. Novináři ji udělili komedii Vy nám taky, šéfe. Její tvůrce Martin Kotík si však pro sošku v podobě hrocha na filmovém sedadle nepřišel.

Podle organizátorů obdrželo v této kategorii v anketě padesátky filmových a kulturních publicistů dalších 13 snímků alespoň jeden hlas, pět z nich získalo hlasů více. Všechny se týkaly hrané tvorby.