Z třetí řady seriálu Zdivočelá země - Martin Dejdar

Z třetí řady seriálu Zdivočelá země - Martin Dejdar | foto: Česká televize © Zuzana Páchová

Zdivočelá země do třetice: vztahy, humor a tanky

  • 97
V noci je probudí rachot motorů. Přímo na dvůr statku vjede kolona tanků s německy mluvícími muži. "Tady už nacisti byli," pokřikují jedni na okupační vojáky tehdejší NDR, zatímco druzí tajně vyrazí měnit ukazatele cest. Na koních; jak jinak.

Tak začíná nová, třetí a vypadá to, že vůbec nejlepší řada Zdivočelé země, kterou dnes ČT představí na pracovní projekci, mezi jejímiž hosty se čeká i ctitel seriálu Václav Havel.

Křištálová lupa Od 3. listopadu naváže na dvacet reprízových dílů dvanáctka nových epizod. Rozsáhlá sága zobrazuje na soukromých osudech českých "kovbojů" v čele s bývalým západním letcem Antonínem Maděrou alias Martinem Dejdarem klíčové zlomy našich dějin.

Osídlování pohraničí v prvních letech po osvobození sledovala úvodní série z roku 1997, o kruté komunistické zvůli 50. let i mírném tání v 60. letech vyprávělo pokračování z roku 2001 a premiérový příběh povede od 21. srpna 1968 k počátkům normalizace, která si najde cestu i do krušnohorského konce světa - Svatého Štěpána.

Ozvou se opět komunisti?
Podle oficiálních údajů se další natáčení neplánuje, režisér Hynek Bočan po poslední klapce závěrečné řady prohlásil: "Vše, co jsme chtěli říci, jsme už řekli." Ale ze zákulisí se šíří, že je napsaná i čtvrtá, opravdu poslední řada, v níž autor předlohy Jiří Stránský dovedl své hrdiny přes listopad 1989 do 90. let.

Z třetí řady seriálu Zdivočelá země - Martin Dejdar a režisér Hynek BočanStránský říkává, že si postavy ani jejich osudy nemusí vymýšlet, protože je potkal mezi spoluvězni v komunistických lágrech či na opačné straně barikády. I Maděra měl skutečný předobraz. "Ale tomu člověku jsem slíbil, že ho neprozradím, a nic na tom nemění, že už nežije," říká.

Řadu politických vězňů poznal i Dejdar. "Čekal jsem, že budou zatrpklí, pomstychtiví, zlomení, ale oni vesměs nejsou. Jen je mrzí, jak se od nich distancují politici. Asi proto, že ve všech partajích jsou pořád bolševici, a ti vědí, že bývalí političtí vězňové mohou ukázat prstem na ty, kdo je odsuzovali, zavírali a mlátili," míní herec. "To téma tíží nejen komunisty, ale všechny vlády od roku 1990, protože nikdo se k tomu nepostavil čelem, neomluvil se a neřekl, že byly zničeny tisíce životů a miliony osudů."

Už na minulé řady reagovali někteří představitelé komunistické strany podrážděně s tím, že prý seriál "falšuje historii". Dá se čekat, že nad obrazem konce 60. let jejich nevole ještě zesílí.

V hlavní roli hospoda
Přitom ve Zdivočelé zemi nejde jen o politiku, nýbrž o vztahy, napětí i humor. Děj se vrací k šesti žijícím z původních "sedmi statečných" milovníků koní. Maděra stále žije na statku s manželkou a třemi dětmi; chová závodní koně coby člen družstva, jež vede Jerry - Jakub Wehrenberg - a pracují v něm Pýt a Smájl, tedy Václav Chalupa a Zbyněk Fric.

Z třetí řady seriálu Zdivočelá země

Další bývalé členy party tvoří lékař, veterinář a právník. Pilu dál vede Maděrův přítel Kanda v podání Jiřího Schmitzera a z vězení přijde coby mstitel Pavel Nový, jenž si znovu najde někdejšího kumpána a korouhvičku - Radka Holuba.

Pomsta směřuje ke starostovi, kterého hraje Jiří Lábus, a jednu z hlavních "rolí" má v bouřlivé venkovské kronice hospoda. Sem v dramatické chvíli vrazí okny hlavně okupantských děl, tady se v zábavných pasážích zkouší ochotnické představení Braniborů v Čechách coby výraz národního vzdoru a zdejší zdi zažijí mrtvolné ticho po památném Dubčekově projevu kapitulace.

"Dvaatřicetidílná Zdivočelá země vidí osudy země jinak než 30 případů majora Zemana," shrnuje dramaturgyně Helena Slavíková s tím, že strach nebo slabost nesoudí. "Zcela nekompromisně však odsuzuje komunistický režim - a takových děl nebude nikdy dost."