Na FAMU by neměla probíhat svatá válka, řekl děkan Zdeněk Holý Za scénou

  • 2
Akademický senát FAMU na konci května odvolal děkana Zdeňka Holého, rektor školy však návrhu nevyhověl a ačkoliv kauza v médiích utichla, konflikt o směřování filmové fakulty zdaleka není u konce. Domácí hranice se mu však podle Holého překročit nepovedlo. „Rozhodně to není mezinárodní problém,“ řekl Za scénou.

První červencový týden strávil Zdeněk Holý v pozici člena poroty hlavní soutěže karlovarského filmového festivalu. „Bylo to velmi příjemné, protože člověk tu byl od toho, aby sledoval filmy, a já měl radost, že jsem měl čas je sledovat a ještě o nich mluvit,“ prozradil.

O vítězích letošního ročníku rozhodoval společně s filmařem Markem Cousinsem, herečkou Zrinkou Cvitešic a producentkou Martou Donzelli. Do funkce děkana FAMU nastoupil Holý v roce 2016.

Na řešení konfliktu samotného podle jeho slov ve Varech nedošlo. „V mezinárodní porotě jsme se bavili o stavu české kinematografie obecně, ale rozhodně jsme neřešili detaily konfliktu,“ ujasňuje a dodává, že v tom roli zajisté sehrály také probíhající prázdniny.

Filmové umění podle Holého zčásti musí vyvěrat z napětí a konfliktu. „Aby člověk byl schopen natočit dobrý film, musí být sebevědomý, ale aby byl originální, musí být také velmi skromný. Pokud to napětí chybí, může se těžko něco pořádného zrodit,“ popisuje.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

Podle Holého představ by filmová fakulta měla být pluralitní a hlavně pro všechny. „Aby všichni mohli realizovat své ambice. Ať už chtějí dělat umělecké filmy pro úzký okruh diváků, nebo naopak kvalitní televizní tvorbu. My je můžeme pouze inspirovat, směr si musí najít sami,“ vysvětluje. „Ty aspekty by se měly snést a ne je brát jako svatou válkou,“ dodává.

Sám nyní vyzdvihuje práci katedry animované tvorby. „Za loňský rok byla vyhlášena na dvou festivalech na základě své kolekce filmů za nejlepší školu animované tvorby na světě. Jsem pyšný na to, co tam vzniká. Třeba film Plody mraků měl velký úspěch,“ upozorňuje.

V předešlých letech Zdeněk Holý působil mimo jiné jako ředitel Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze a je také autorem námětu a producentem dokumentárního snímku Danielův svět.