Záruku nese Hugh Grant

Když za okny prší, do peněženky táhne a z filmových novinek týdne vyloučí divák ty příliš vážné i příliš nechutně bujaré, zbude mu vlastně jen zlatá střední cesta, romantická komedie Láska s výstrahou. Smích, který slibuje postava umanuté aktivistky alias Sandry Bullockové, vykoupí v očích mužů nudu uslzených vyznání. A pro ženy není sladšího útěku z kuchyňských večerů než do náruče milionáře. Hraje-li ho Hugh Grant, nemůže snad už nic selhat.

Kupodivu může, selže skoro všechno - s výjimkou Granta. Rozum zůstává stát nad Markem Lawrencem, který coby scenárista vymyslí tak půvabně vyhraněné protějšky jako zavilou ochránkyni velryb a bezdomovců versus nechutně bohatého elegána, a pak jim nenapíše stejně vypjaté dialogy, kde by z přestřelek sršely jiskry.

Týž Marc Lawrence ve funkci režiséra sice vystaví kouzelné úvodní titulky na fotografiích z dětství hrdinů, kde se už oba jasně profilují - on s prezidentem Georgem Bushem starším, ona s transparentem proti Bushovi, nicméně takhle nápadité zkratky pak už ve filmu není znovu schopen. Jako by se rychle unavil, podstrčí postavám jen čas od času vtipnou, leč krotce ledabylou větičku a příliš povšechné charakteristiky. Ona svůj žal a osamělost léčí jídlem, jenže bez orginálních výjevů ve stylu Deníku Bridget Jonesové, on si sám neumí vybrat ani kravatu - ale i to je pouhé sdělení bez pointy.

Potíž je v tom, že příběh uhladí hrany mezi ústřední dvojicí příliš brzy. Sotva totiž bojovná právnička z bezplatné poradny pro chudé přijme zaměstnání u milionáře čili svého úhlavního nepřítele, jen aby mohla podrývat říši zla zevnitř a zasahovat ve prospěch dobra, vyloží mu karty na stůl, on hru přijme a stanou se přáteli. Ba co víc, zrodí se mezi nimi vztah téměř sourozenecké důvěrnosti, v němž se dá hovořit o bývalých láskách i střevních potížích, a přitom si navzájem krást sousta z talířů.

Servisní článek k filmu najdete ZDE.

Což je pro život sice hezké, ale pro film vražedné - kde se má potom brát napětí typu „co se škádlívá, to se rádo má“? Pouze z debat o rozdílných světonázorových postojích - ty jsi sobec, ty zase nudná světice - se vzplanutí nevykřeše a přidružený motiv o tom, zda v plánu městské výstavby zvítězí zisk nebo charita, měl scenárista raději zapomenout dřív, než si nabrousil tužku.

Zkrátka pan Lawrence to Grantovi nijak neusnadnil a příliš mu nepomáhá ani Bullocková. Má to být osůbka ryzí, ač mile potrhlá, jenže předvádí spíše tuctovou nezralou nešiku, která k diplomu z Harvardu přišla podle všeho omylem. Bullocková úhledně splní svou úlohu, ale neumí shodit sama sebe, což dovedla třeba Renée Zellwegerová v postavě boubelky Bridget Jonesové. Tudíž i nadhled, životně nezbytnou přísadu každé romance, musí obstarat jediný člověk - Hugh Grant. A ten opravdu zachraňuje, co se dá.

V Grantovi už vyrostl dokonalý první milovník hollywoodské scény nové éry, muž, který spojuje tři vzácné dary: osobní šarm, herecký talent a schopnost ironie i sebeironie za každé situace, ať se omlouvá za své nechutné bohatství, nebo naopak zchudlý za to, že teď se o vrtulník budou muset dělit s jinou rodinou. Jen první milovník, jenž výrazem zlehčí i srdceryvné „Miluji tě“, dá romanci záruku smíchu, aniž by přitom okradl svatební zvony o jejich velebnost.

Hollywood jako kronika
mužské přitažlivosti

Praha Historie romantických hrdinů stříbrného plátna sahá do roku 1896. Tehdy první profesionální herci předvedli první americký polibek ve filmu The Widow Jones, v přepisu divadelní komedie převzaté z Broadwaye. Zhruba o patnáct let později se začal pěstovat kult filmových hvězd a od té doby lze mluvit o popularitě podobného typu herců, jakým se v divadelní hantýrce říkává první milovník. Nejnovější úsměvná romance Láska s výstrahou je jen jednou ze stovek variant na odvěké pohádky o princích a Popelkách a současně příležitostí podívat se do historie na slavné předchůdce britského kavalíra Hugha Granta, jenž bývá považován za vzor prvního milovníka počátku nového tisíciletí.

* Rudolph Valentino. Okouzloval ženy v němém filmu, v roce 1925 vyhrál americký žebříček popularity. O jeho legendě vznikla řada životopisných filmů. Italský rodák natočil od roku 1917 do náhlé smrti v roce 1926 záplavu dobrodružných snímků: Čtyři jezdce z apokalypsy, Šejka či Šejkova syna. V orientálním úboru bývá často připomínán.

* Clark Gable. Od roku 1939, kdy se objevil coby okouzlující i démonický Rhett Butler ve výpravné sáze Jih proti Severu, stal se králem ženských srdcí. Tehdy už měl za sebou patnáct let před kamerou, třeba v Severní hvězdě, Saratoze či v Rudém prachu. Spojoval westernovou mužnost se salonní elegancí. Točil až do své smrti v roce 1960.

* Cary Grant. Britský rodák původním jménem Archibald Leach byl v šedesátých letech podle průzkumů nejoblíbenějším hollywoodským hercem hned za drsným Johnem Waynem. Proslavil se třeba snímky Philadelphia Story či Na sever Severozápadní linkou. Idol žen byl přitom z prvního filmu vyloučen - řekli mu tehdy, že má tlustý krk a křivé nohy. Zemřel v roce 1986.

* Gregory Peck. Ještě před několika lety okouzloval coby host karlovarského filmového festivalu, kde ho ze scény vezli rovnou na operaci slepého střeva. Hrál ve filmech Mys hrůzy či Velká země, s jeho jménem však bývá nejčastěji spojována Audrey Hepburnová, s níž hrál v romantické komedii Prázdniny v Římě novináře zamilovaného do princezny.

* Richard Gere. Jeho milovnickému typu se přezdívá "muž stříbrných skrání" čili interesantně prošedivělý. V českých kinech byl k vidění v romancích Dr. T a jeho ženy či Podzim v New Yorku, k divácky nejúspěšnějším patří milostná komedie Pretty Woman. Přátelí se s dalajlámou, v dubnu se v našich kinech představí v muzikálu Chicago.

* Leonardo DiCaprio. Sexuální idol nové generace, hlavně miláček dorostenek hýčkaný však i jejich matkami a babičkami. Všechny je odzbrojil coby chlapecký milenec v oscarovém velkofilmu Titanic, tvář více rebelskou si vyzkoušel v Pláži. V současné době září coby podvodník a svůdce s komickým darem ve Spielbergově filmu Chyť mě, když to dokážeš.

Fotografie z filmu Láska s výstrahou.

,