Záběr z filmu Záhada Silver Lake

Záběr z filmu Záhada Silver Lake | foto: Film Europe

RECENZE: V mystickém Silver Lake řeší divák místo záhady dívčí kraťasy

  • 1
David Lynch se musí smát, když vidí zástup jednak svých napodobitelů, jednak diváků, kteří jim návnadu mystéria polykají i s navijákem. Obojí splňuje americká novinka kin Záhada Silver Lake, kterou natočil režisér David Robert Mitchell podle vlastního scénáře a s Andrewem Garfieldem v hlavní roli.

Pro pořádek, Silver Lake nemá nic společného s Pokladem na Stříbrném jezeře, jde o městskou čtvrť v Los Angeles, jíž Garfield prochází v podstatě jen jako pohledný poutník zmateně zírající na okolní dění. Zápletka – pátrá po své plavovlasé sousedce, která přes noc záhadně zmizela podobně jako jeden z hollywoodských magnátů – představuje pouhou záminku k vršení podivností, bizarností, křiklavostí.

Výsledný účinek se nutně obrací v pravý opak. Záhada Silver Lake se snaží být natolik „cool“, až nudí, vystavuje na odiv úlet tak chtěný, až je nezajímavý, a tajemno buduje tak umělohmotně, až je k smíchu.

Pravda, film se dá chápat i jako komedie, ovšem nedokáže udržet nadsázku po nekonečných 139 minut, které Mitchell vycpává zjevně bez vnitřní logiky žánrovou veteší. V jedné linii se tu potkají novodobý Ježíš, Draculovy nevěsty, sex u televize, tetování ze žvýkaček, pomerančový džus s krekry, mučení malých vandalů vajíčky, psí mrtvolky, štěkající dámy, animované komiksy, výstřední noční kluby, divoké večírky, šílení umělci, král tuláků, pomník Jamese Deana, sekta, hrobky, hovory o popkultuře.

A také šmírování, povalování, nicnedělání; město andělů se zkrátka ukazuje jako skanzen ztracených existencí v marihuanovém oparu. Jenže to už tu bylo tolikrát a líp.

Miluje noir

Co chybí ve scénáři, zalepuje režisér zručným stylem. Zjevně vedle Lynche obdivuje Hitchcocka a klasický noir, nicméně filmové odkazy patří spíše do začátečnické tvorby, kdežto u Mitchella jde již o třetí celovečerní film.

Záhada Silver Lake

50 %

USA, 2018, 139 min

Režie: David Robert Mitchell

Scénář: David Robert Mitchell

Hrají: Andrew Garfield, Riley Keough, Riki Lindhome, Jimmi Simpson, Summer Bishil, Topher Grace, Zosia Mamet a další

Kinobox: 63 %

IMDb: 6.5

Protože vyřešení ústřední záhady je fádní, člověk se upne k detailům. Třeba k bohaté přehlídce krásných dívek v nejkratších kraťasech na světě nebo k planým poučkám z dialogů, které nepřímo a nechtěně, zato přesně vystihují povahu filmu.

Například: „Pročpak vlastně plaveme v bazénech na střeše, když je pod námi oceán?“ Nebo: „Umění je jenom skořápka ambicí“.

Na to lze říci jediné: No právě!