Z filmu Liga spravedlnosti Zacka Snydera

Z filmu Liga spravedlnosti Zacka Snydera | foto: HBO

GLOSA: Liga spravedlnosti Zacka Snydera vznikla čistě pro fanoušky

  • 12
Nadšenci nemohli dospat, od čtvrtka je totiž Liga spravedlnosti Zacka Snydera k vidění na HBO GO. Režisérská verze filmu z roku 2017 si ovšem žádá jednak čtyři hodiny volného času, jednak oddanost, neboť vypráví znovu totéž. Tedy čistě fanouškovská záležitost.

Snyder točil už původní Ligu spravedlnosti, ovšem když projekt kvůli smrti dcery opustil, režii převzal Joss Whedon, tvůrce prvních dvou dílů Avengers, který část přepsal, přetočil a film dokončil. Snyder jej poté pomluvil a udělal vlastní verzi, takže na stejnou historku šly peníze potřetí.

Po všech peripetiích se nakonec staronový komiks musí obejít bez kin, ale fanoušci si jeho celosvětový start na digitálních platformách HBO pohlídali, byť ve Státech se kvůli výpadku serveru zpozdil o šest hodin a režisér se na Twitteru omlouval: „Nemám slov, čekám na informace, promiňte.“

A jak se dalo čekat, Snyderovi věrní vesměs projevují nadšení. Takhle to mělo vypadat, bravo, mistrovské dílo, Snyder je génius; podobné výkřiky diváků zaplavily internet. Na rozdíl od řady vlažnějších kritiků. 

Třeba Entertainment Weekly zmiňuje, že Snyderova verze slibuje v závěru „skutečnou superpodívanou“ až příště. „Nová verze není o nic horší než předešlá, ale rozhodně je delší,“ připomíná list, že když padouch oznámí „začátek konce“, do finále zbývá ještě hodina.

Slant Magazine s ironií dokonce tvrdí, že Ligu spravedlnosti Zacka Snydera by bylo možné brát jako záměrnou parodii žánru superhrdiny – jen kdyby nebyla tak klikatě zdlouhavá. A samozřejmě se tváří zcela vážně.

Jestliže zápletka zůstává – skupina superhrdinů se spojí proti padouchovi, v čem je Snyderova verze jiná? I ve dvojnásobné délce dospějí jednotlivé dějové oblouky, jakkoli košatější, ve stejné rozuzlení. Někteří tu našli propracovanější motivaci zlosyna, proč chce ovládnout svět, podle jiných odkazy do jeho minulosti nedávají příliš smysl či hraničí se sklerózou.

Nicméně komiksy mají výhodu, že se od nich nečeká logické vysvětlování, fanouškům stačí náznak, o čem by vyprávělo pokračování. A ten najdou, pokud se proderou všudypřítomnou temnotou obrazu a jestli je neuspí mimořádná nálož zpomalovaných scén, které film pocitově dál prodlužují.