Žáci zavzpomínají na ´pedagoga´ Šimka

  • 2
Chtěl, aby na něj vzpomínali s humorem. Přátelé a kolegové Miloslava Šimka, který zemřel loni 16. února, přání známého komika splnili. V pořadu nazvaném Žáci "pedagoga" Šimka, který vysílá Nova, připomenou osobnost autora, herce a humoristy, který by v pondělí oslavil pětašedesátku.

„Nebude to obvyklý zábavný pořad,“ nechali se slyšet autoři scénáře Ondřej Suchý a Pavel Taussig, podepsaní již pod jiným netradičním vzpomínkovým večerem Novy, Pan Werich.

Mezi Šimkovými souputníky sice nebude chybět ani Zuzana Bubílková, s níž uváděl populární cykly S politiky netančím a Politické harašení, ale významnou úlohu sehrají také méně známé okamžiky ze Šimkovy divadelní dráhy.

Pořad je postaven tak, jako kdyby oslavenec i s manželkou Magdalenou seděl v hledišti a bavil se spolu s diváky.

„Na jevišti se potkají ti, kdo měli s Miloslavem Šimkem společný kus života,“ shrnula mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Petr Nárožný a Luděk Sobota předvedou scénku jménem Cid, se svými vzpomínkami na Šimka přijde doktor Miroslav Plzák. Pozvání přijal Jiří Suchý, který dvojici Šimek–Grossmann objevil s pomocí Nadi Urbánkové v někdejším divadle Sluníčko a později je přivedl do Semaforu.

Zajímavou epizodu z mládí osvětlí zpěvák Karel Černoch: potkal Šimka s Grossmannem na vojně, kde společně založili nejen divadelní soubor, ale také kapelu The Vojsko.

Na Šimkovu počest budou kromě Černocha zpívat i další hosté. Oblíbené rokenroly „pedagoga ve výslužbě“, jak si říkával, zazní v podání Veroniky Zaňkové, Petra Poláčka či Tomáše Savky.

Na vyprávění Jiřího Krampola, který Šimka vylíčí jako kolegu z tenisových kurtů, naváže písnička Mirka Palečka Kdo mě ještě neporazil.

Se společnými cestovatelskými zážitky přijde Josef Fousek, jenž připomene situaci, kdy napsal text písně Až mě andělé zavolají k sobě. Zazpívá ji autor hudby Petr Spálený, který pak i se svou manželkou Miluškou Voborníkovou přidá směs zamilovaných písniček z dob mládí Šimkovy generace.

Za Šimkova života znamenalo jeho jméno na obrazovce vždy záruku vysoké sledovanosti, i posmrtný sestřih z Politického harašení loni porazil konkurenční udílení cen TýTý.