Cannes 2011 - zoufalý Woody Allen na tiskové konferenci k filmu Půlnoc v Paříži

Cannes 2011 - zoufalý Woody Allen na tiskové konferenci k filmu Půlnoc v Paříži | foto: AP

Cannes tleskalo nové komedii Woodyho Allena. A ten celou dobu trpěl

  • 8
Cannes (Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Festival v Cannes oficiálně začal. V praxi to mimo jiné znamená, že na slavnou promenádu Croisette dorazily hvězdy v čele se zahajujícím hostem Woodym Allenem. A také, že jindy ospalé středomořské ulice ožily motorkami s řidiči ve smokingu.

Paradoxně právě Allen nepatří k těm, kdo by si canneský humbuk zrovna vychutnával. Právě naopak. "Jsem plachý a vždycky se tu hrozně stydím," nechal se slyšet autor snímku Půlnoc v Paříži, který 64. ročník zahájil. "Cannes nemá nic společného s realitou. Přijel jsem, abych propagoval film, ale je to pro mě spíš utrpení."

Prezidentský pár měl omluvenku

Půlnoc v Paříži dopoledne viděly stovky novinářů z celého světa a odměnily ho spontánním potleskem během projekce i po ní. "Já jsem rád, že jsem ten film nakonec vůbec napsal. Původně jsem měl totiž jen název bez příběhu," podotkl režisér o snímku, v němž se vcelku vtipně popasoval s tématem odvěké lidské nespokojenosti.

Francouzský prezident Sarkozy na natáčení filmu Woodyho Allena Midnight in Paris
Carla Bruniová - Sarkozyová na natáčení filmu Woodyho Allena Midnight in Paris
Woody Allen na natáčení svého filmu Midnight in Paris

Sarkozyovi a Allen na natáčení filmu Půlnoc v Paříži

Hrdinou komedie je hollywoodský scenárista - spisovatel, který se pod vlivem magické půlnoci přesune z přítomnosti do Paříže 20. let minulého století, kde potká všechny myslitelné velikány, Hemingwayem počínaje a Picassem konče. Nejprve si myslí, že bude v historii šťastnější, nakonec však pozná, že má každá doba svoje pro a proti.

Kromě toho, že je Allen miláčkem Francouzů a že novým filmem složil poklonu jejich metropoli, má plachý tvůrce postaráno o pozornost také kvůli jedné z (ne)hlavních hvězd "Půlnoci". Obsadil do ní totiž nejsledovanější ženu Francie,  první dámu Carlu Bruni Sarkozyovou. Sice nakonec nepřijela, těžko říct, zda ze strachu z kritiky, která by se mohla na její okatě nadbytečnou miniroli snést, nebo z obavy, že se začne ještě víc propírat její údajné těhotenství. Každopádně se tu na ni každý ptá.

Cannes 2011 - Woody Allen, Owen Wilson a Rachel McAdamsová k filmu Půlnoc v Paříži

Allen proto nedělá nic jiného, než že musí dokolečka vysvětlovat a chválit. Je úžasná, je nadaná, není nafoukaná a vnoučata, pro která film točila, na ni budou moci být hrdá. Tak nějak by se dalo interpretovat, co "stydlivý" filmař o paní prezidentové vypráví.

Ze zahájení festivalu se mimochodem omluvil i její muž Nicolas Sarkozy. Oficiálním důvodem jsou ohledy, které bere na manželčinu kariéru ("Tenhle večer patří jen jí," vzkázal). Kuloárová verze potom tvrdí, že se mu nechce na festival, kde se má promítat nepříliš lichotivý dokumentární film o něm samém.

Kocour Banderas

Jakkoli davy na Croisette hlavní představitele své země postrádaly, o velkou show nepřišly. Před festivalový palác totiž nakráčela delegace s fotogenickým Texasanem Owenem Wilsonem ("Můj pravý opak," prohlásil o něm na tiskové konferenci Newyorčan Allen) a extravagantním Adrienem Brodym, který se v Allenově film proměnil v Dalího. A nechyběla ani ukázková  kráska a Wilsonova filmová skoromanželka Rachel McAdamsová.

Cannes 2011 - porotci Uma Thurmanová, Robert de Niro a Olivier Assayas na zahájení

Tu navíc doplnily další osvědčené "kobercové" tváře z Hollywoodu, které letos houfně obsadily i židle v porotě: předseda Robert de Niro, miláček žen Jude Law a postavou (i talentem) vyčnívající Uma Thurmanová. Ukázali se i Melanie Griffithová s manželem Antoniem Banderasem, který přes den u obřích bot na pozadí moře propagoval animovaný film o populárním kocourovi ze Shreka.

Všichni zářili, jak se na Cannes patří, jen ten stydlivý Woody s očima zarudlýma od sluníčka (a fotoblesků) trpěl. "Budu muset říkat lidem, jak úžasný film jsem natočil a jak úžasně jsem se u toho bavil, což nemá žádnou výpovědní hodnotu, alespoň podle mě. Ale povinnost je povinnost," posteskl si. A jeho Francouzi mu rozuměli.