Režisér Jonathan Demme (vlevo) s herci Jodie Fosterovou a Anthonym Hopkinsem v...

Režisér Jonathan Demme (vlevo) s herci Jodie Fosterovou a Anthonym Hopkinsem v roce 1992, kdy převzali Oscary za kanibalský thriller Mlčení jehňátek | foto: AP

Velikán s velkým srdcem, vzpomíná Hollywood na tvůrce Mlčení jehňátek

  • 3
„Jonathan Demme nám ukázal, jak velké srdce může člověk mít. Patřil k velikánům,“ prohlásil Tom Hanks o režisérovi, za jehož film Philadelphia dostal herec Oscara. A přidaly se desítky jiných hvězd reagujících na zprávu, že tvůrce oscarového thrilleru Mlčení jehňátek zemřel ve středu v 73 letech na rakovinu.

„Velký umělec, humanista, aktivista a statečný kolega. Takových je velmi málo, bude mi scházet,“ napsal oscarový režisér Ron Howard na Twitter, kde se připojil také spisovatel Stephen King: „Hluboce mě zarmoutilo, že odešel můj přítel a soused. Byl to opravdu správný chlap. Chybíš mi, kamaráde.“

Režisér Martin Scorsese vzpomíná, že kdykoli se s Demmem setkal, zářil prý nadšením a vzrušením nad novým projektem. „Vnesl do filmařiny spoustu radosti a lyriky, dokonce i do příběhů jako Mlčení jehňátek,“ zmínil thriller, který jako třetí film v historii získal všech pět nejcennějších Oscarů - za film, režii, scénář i pro oba hlavní herce, Anthonyho Hopkinse a Jodie Fosterovou. Vyprávěl o kanibalském psychiatrovi a agentce FBI.

„Inspiroval mě, vždy se smál, vždy byl připraven pomoci,“ vyznal se muzikant Bruce Springsteen. Hold režisérovi vzdali Demmovi kolegové Barry Jenkins, Jim Jarmusch či Edgar Wright, který připomněl jeho hudební filmy. Poslední Demmův titul, Nikdy není pozdě, představil rockerku v podání Meryl Streepové.

„Slova nestačí, abych vyjádřil svou bolest. Mistr lidskosti, génius vyprávění, muž s velikou duší. Naučil mě stát za tím, čemu věřím, posílil mě a čas, který jsem s ním strávil, ze mě udělal lepšího člověka,“ nechal se slyšet prostřednictvím Instagramu zpěvák Justin Timberlake.

Demme se prosadil nejprve jako scenárista, točil hudební dokumenty včetně Talking Heads či Springsteena, podílel se na televizních krimiseriálech Zločin nebo Shots Fired. Se svou druhou ženou Joanne Howardovou měl tři děti. „Modlím se s láskou za jeho rodinu,“ vzkázal herec Tim Robbins.

Trailer posledního Demmova filmu Nikdy není pozdě najdete na videu.