Z filmu Indiánské léto

Z filmu Indiánské léto | foto: Česká televize / Negativ

Výlet do filmových devadesátek připomene i puberťačku Vilhelmovou

  • 1
Jedna z nejvýznamnějších českých producentských společností oslaví patnácté výročí existence mimořádnou akcí. V rámci třídenního festivalu Negativ 15 promítne to nejlepší ze své produkce včetně filmových klenotů 90. let. Diváci si tak budou moci zopakovat například Zelenkův Rok Ďábla nebo Indiánské léto od Saši Gedeona.

Právě Indiánské léto, film, který objevil talent současných hereckých hvězd Tatiany Vilhelmové a Kláry Issové, stál na úplném začátku historie Negativu - Saša Gedeon ho natočil v roce 1995.

Jen o rok mladší je pak další snímek, z něhož se pro tehdejší mladou generaci stal téměř kult, Šeptej z dílny Davida Ondříčka. I ten si návštěvníci přehlídky, která začne ve středu 1. prosince 2010 v pražském kině Oko na Letné, budou moci připomenout.

Z filmu Indiánské léto

Z filmu Indiánské léto

Z filmu Rok ďábla

Z filmu Rok ďábla

Celkem festival nabídne deset celovečerních a několik krátkých filmů. Jeho součástí bude i hudební a divadelní doprovodný program. "Klíčem k pro nás bylo nejen promítnout naše nejlepší filmy, ale dát zároveň možnost divákům shlédnout znovu na velkém filmovém plátně snímky, které už nejsou dostupné v běžné kinodistribuci," říká producent Pavel Strnad z Negativu s tím, že organizátoři festivalu představí filmy oceněné Českými lvy i prestižními cenami z mezinárodních filmových festivalů.

V programu se tak objeví zmíněný Gedeonův Návrat idiota, Zelenkův Rok ďábla, který získal Křišťálový glóbus na MFF Karlovy Vary v roce 2002, Štěstí režiséra Bohdana Slámy, oceněné v roce 2005 hlavní cenou na MFF v San Sebastiánu nebo film René od Heleny Třeštíkové, kterému Evropská filmová akademie přiřkla v roce 2008 cenu za nejlepší dokument.

Z filmu Šeptej

V rámci doprovodného programu vystoupí v kině Oko skupina Čechomor, v plánuje i speciální představení legendárního divadelního kabaretu Komediograf. Na úvod přehlídky proběhne ve středu 1.12. v kině Oko slavnostní křest DVD filmu Katka za účasti režisérky Heleny Třeštíkové.

Společnost Negativ vznikla na podzim v roce 1995 a do dnešního dne dokončila 17 celovečerních hraných filmů, 12 celovečerních dokumentů a také řadu televizních dokumentů a krátkých filmů.

Mezi stálé spolupracovníky Negativu patří přední čeští režiséři jako je Bohdan Sláma, Helena Třeštíková, Marek Najbrt nebo Michaela Pavlátová. O kvalitě filmů z dílny Negativu svědčí i třicet tři Českých lvů, které tyto filmy dohromady získaly, včetně čtyř ocenění za nejlepší film roku.

Z dokumentu Katka

Z dokumentu Katka

Z filmu Štěstí

Z filmu Štěstí

V současné době Negativ pracuje mimo jiné na animovaném celovečerním filmu Alois Nebel, který je adaptací stejnojmenné komiksové trilogie autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, novém filmu Bohdana Slámy Čtyři slunce nebo dokumentu Heleny Třeštíkové s názvem Zázrak.

Vstupenky na filmovou přehlídku NEGATIV 15 bude možné zakoupit od 20. listopadu v kině Oko, jednotlivá představení budou stát 33 korun, 66 korun nebo 99 korun, třídenní festivalový pas pak 249 korun a jednodenní vstupenka 149 korun.