Záběr ze snímku Všichni to vědí

Záběr ze snímku Všichni to vědí | foto: Aerofilms

RECENZE: Cruzová a Bardem? Všichni to vědí, že hvězdný pár znovu vyhrává

  • 4
Herečtí manželé Penélope Cruzová a Javier Bardem se znovu potkali ve snímku Všichni to vědí, který do kin vstupuje v rámci nadcházejícího festivalu španělsky mluvených děl La Película.

A opětovně dokazují, že osobnost každého z nich znásobená o vzájemnou důvěrnost dokáže pozvednout nad průměr snad každou podívanou.

Tentokrát ztělesňují dávné milence, kteří se po letech sejdou v rodném městečku jako svatební hosté. Oba už mají jiné partnery a vlastní životy, on na zdejší vinici, ona v Argentině, odkud za příbuznými přiletí i s dětmi. Ale když jedno z nich během bujarých oslav zmizí a vzápětí se ozvou únosci, začne se nořit z minulosti víc než jen milé vzpomínky.

Íránský režisér Asghar Farhadi, jehož snímky Klient a Rozchod Nadera a Simin vyhrály cizojazyčné Oscary, si na španělské půdě počíná opatrněji než v kulisách domova. Jako by si nebyl jist, nakolik může do své obvyklé úspornosti vpustit jižní temperament. Také si dlouze připravuje vztahovou arénu přeplněnou postavami, čímž zvyšuje jednak metráž díla, jednak jeho nepřehlednost; navíc žánrově neustále přepíná mezi melodramatem a detektivkou. Zkrátka natočil už průkaznější filmy, nicméně tam, kde se může opřít o herce, má vyhráno.

Od snímku Vicky Cristina Barcelona až po životopisného Escobara dávají Bardem s Cruzovou najevo, že na sebe takzvaně slyší, aniž musí ve výrazu přehánět. I na velké pospolité sešlosti, kde se objímá každý s každým, má navenek běžné kamarádské uvítání dvojice silný podprahový náboj. Díky němu sice divák rychle odhadne, co má dvě hodiny zůstat tíživým tajemstvím zrodu telenovel, podobně jako předčasně prohlédne, kam asi míří stopy zločinu, ale pro snímek Všichni to vědí naštěstí není poněkud kostrbatá zápletka rozhodující.

Všichni to vědí

60 %

Španělsko / Francie / Itálie, 2018, 132 min

Režie: Asghar Farhadi

Scénář: Asghar Farhadi

Hrají: Javier Bardem, Penélope Cruz, Ricardo Darín, Bárbara Lennie, Carla Campra, Inma Cuesta, Eduard Fernández, Elvira Mínguez, Roger Casamajor, Ramón Barea, Sergio Castellanos

Kinobox: 65 %

IMDb: 6.9

Nad ní stojí věrná nálada ovíněné idyly domáckého městečka žijícího veselými svatebními přípravami, do níž se s výbuchem přirozeného strachu a vyčkávavé bezmoci vkrádá hysterie minulých křivd, a zejména pak herci, od dětských až po představitele hrdinčiných rodičů. 

Přestože hlavní pozornost na sebe celkem pochopitelně strhávají Bardem s Cruzovou, značný podíl na autentickém zážitku nese tichá souhra celého obsazení.

A pokud jde o řešení kriminálního případu naroubovaného do romantického psychothrilleru, nelze prozradit více než dvě drobné nápovědy.

Že dobří režiséři nepotřebují vydírat diváky názornou krví a že rozbolavělé matky stojící mlčenlivě v pozadí vědí vždycky své.