Vojtěch Kotek při natáčení filmu Amundsen

Vojtěch Kotek při natáčení filmu Amundsen | foto: Film Kolektiv

Vojtěch Kotek si ve filmu Amundsen zahrál jednoho z polárníků

  • 0
Ve spolupráci norských, švédských a našich producentů vzniká film Amundsen, který vypráví o nejznámějším norském polárním badateli. V Česku jej právě dotočil režisér Kon-Tiki či posledních Pirátů z Karibiku Espen Sandberg, jednoho z cestovatelů si zahrál Vojtěch Kotek.

Kotek představuje německého mechanika Karla Feuchta, člena Amundsenovy posádky při výpravě na severní pól. Před kamerou se objevil i na pražské náplavce, kde v dekoraci přístavu v Oslu vznikala scéna slavného příjezdu výpravy, kterou vítají nadšení obyvatelé města.

 „Ale natáčeli jsme také na Islandu, na což mám skvělé vzpomínky,“ dodal Kotek, pro něhož je Amundsen v krátké době druhou historickou koprodukcí po televizní Marii Terezii.

Uplatnění našel i český kompars. Rovněž legendární vzducholoď, v níž Roald Amundsen jako první v historii přeletěl severní pól, jeho letadlo i jeho lodě se vyráběly v Česku, odkud pak putovaly na sever.

Vedle dosažení jižního pólu 14. prosince 1911 sleduje film Amundsenovu osobnost včetně dětství či vztahu s bratrem Leonem. Titulní roli polárního dobyvatele hraje Pal Sverre Hagen. Snímek, jehož tuzemským koproducentem je Film Kolektiv, se u nás točil 22 dnů a do kin se chystá na rok 2019.