Igor Chmela a Jana Plodková při natáčení komedie Mimořádná událost

Igor Chmela a Jana Plodková při natáčení komedie Mimořádná událost | foto: CinemArt

Vlak bez strojvůdce. Po Vlastnících natočil komedii Mimořádná událost

  • 7
Jiří Havelka dotočil komedii Mimořádná událost, jejíž děj se odehrává ve vlaku, který nikdo neřídí. Tvůrce diváckého hitu Vlastníci věří, že se publikum znovu pobaví: „Názvem si nadbíháme, ale samozřejmě doufám, že to bude pro diváky mimořádný zážitek v mnoha ohledech.“

Příběh jednoho letního dne začíná na malém nádraží, které opouští lokálka s několika různorodými pasažéry. „Nebyl jsem v onom vlaku, když se to stalo. Čerpal jsem z události, která se stala před více než rokem, a částečně z veřejně dostupné zprávy drážní inspekce,“ líčí režisér.

Vlak jedoucí Českomoravskou vrchovinou tehdy zastavil, protože měl poruchu brzd, strojvůdce vystoupil, odvzdušnil je - a souprava se sama rozjela zpět působením gravitace. „Nikým neřízený vlak zase zastavil v protikopci, nikomu se nic nestalo, trvalo to čtrnáct minut,“ shrnul Havelka.

Igor Chmela a Jana Plodková při natáčení komedie Mimořádná událost

Kdo hraje pasažéry? Ústřední manželskou dvojici cestující na chatu ztvárnili Jana Plodková a Igor Chmela. „On plně naplňuje představu dospělého, který nikdy nedospěl, ona zase postavu alkoholičky, které se zvyšuje míra alkoholu v krvi během jízdy,“ popsal režisér hrdiny.

Točilo se většinou chronologicky v ateliéru, takže se tým mohl soustředit na hereckou akci, kompaktnost času a vývoj postav. Do dalších rolí Havelka obsadil Jaroslava Plesla, Aloise Švehlíka či Jenovéfu Bokovou, s premiérou se počítá v roce 2022.