Mně se konec Hry o trůny líbil, řekl Noční král Vladimír Furdík Za scénou

  • 27
Jako kaskadér a choreograf pracuje v zahraničí téměř třicet let. Tuzemská veřejnost však Slováka Vladimíra Furdíka zaznamenala výrazněji díky roli Nočního krále v seriálu Hra o trůny až letos. „Jakkoliv by ten seriál skončil, vždy by nebyli spokojeni všichni. Osobně se mi ale závěr líbil,“ řekl v pořadu Za scénou, který vznikl na karlovarském filmovém festivalu.

„Lidé byli v šoku, že byl konec unáhlený a postavy se proměnily. Já to tak nevnímal. Ten příběh jsem prostě bral, jak šel. Kvůli smlouvě to nemůžu moc komentovat a zodpovědnost je hlavně na scenáristech,“ komentuje.

Kromě fanoušků však závěr seriálového fenoménu, který vznikl podle ságy Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina, překvapil i samotné herce. Zaznamenáno to je v dokument Hra o trůny – Poslední hlídka, kde se představitel Jona Snowa rozpláče. „Kit Harington působil, že je silný, ale možná bude trochu emocionálně labilní,“ zavtipkoval Furdík.

Film ze zákulisí zároveň odhaluje moment, kdy si kaskadér a herec během šestihodinového nanášení masky Nočního krále, krátí chvíle písněmi Honzy Nedvěda. To zaujalo především tuzemské fanoušky. „Všechny písničky od Nedvědů miluju, vydařila se jim každá. Jsou jako Beatles. Mám je rád, protože se dobře poslouchají a jsou pohodové,“ vysvětluje.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv a kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde).

Logo pořadu Za scénou

Kromě role Nočního krále, kterého Vladimír Furdík ztvárňoval od šesté sezóny, vytvořil pro seriál také bojové choreografie. „Nesnažím se najít inspiraci u jiných lidí ve videích. Hraje tam roli hlavně moje fantazie. Postavím se do tělocvičny, vezmu si zbraň, přečtu scénář a tvořím,“ popisuje proces vzniku takových scén. 

Roli Noční krále přebral Vladimír Furdík po herci Richardovi Blakeovi. Sám kaskadér si příliš nepřeje být představován jako herec, příležitostné herecké práci se však nebrání. Natočil přes šedesát filmů. Patří mezi ně Noe s Russelem Crowem, Tristan a Isolda a Jamesem Francem, bondovka Skyfall nebo fantasy Eragon. 

Z hollywoodských kolegů talentovaných na souboj si velmi cení Henryho Cavilla, se kterým aktuálně točil seriál Zaklínač. Diváci si jej mohou pamatovat především jako nového Supermana ve filmu Muž z oceli. „Byl skvěle připravený. Nepotřeboval průpravu ani dubléra. Každou scénu zvládl profesionálně. Nemusel se nic učit,“ popisuje.