Z natáčení dokumentu V síti | foto: Hypermarket Film

ANKETA: V dokumentu lákají muže na smyšlenou školačku. Je to v pořádku?

  • 223
Jen pět hodin trvalo, než 83 mužů od 26 do 63 let zareagovalo na smyšlený profil dvanáctileté dívky, který vytvořilo režisérské duo Víta Klusáka a Barbory Chalupové. Pokus vedl k natočení celovečerního dokumentu V síti, na jehož dokončení shánějí tvůrci peníze pomocí sbírky.

Všechny herečky jsou plnoleté, upozorňuje ukázka snímku, která zahrnuje falešné identity školaček i reakce zájemců o seznámení s nimi. „Půjdeme na procházku, budu tě líbat, hladit,“ slibuje jeden z nich. Jiný se zajímá, co dělá dívka v koupelně, další dává instrukce o penězích v obálce.

Na počátku stála zakázka na video, jež by upozornilo na zneužívání dětí na internetu. Reakce na uměle vytvořený profil dívky tvůrce zaskočila: muži ji vyzývali k společné masturbaci pomocí videohovoru, posílali fotografie svých genitálií a odkazy na porno nebo se i bez ní uspokojovali před webkamerou.

Proto se tým rozhodl natočit celovečerní film, jehož vznik má podpořit kampaň na platformě Hithit. „Pokud se nám podaří vybrat cílovou částku, plánujeme i osvětovou kampaň na školách s preventivním programem,“ slibuje Klusák, zatím však nemají prostředky ani na dokončení.

Ve studiu vznikly dětské pokojíky pro tři plnoleté herečky, jež díky mladičkému zjevu přesvědčivě mluvily s „virtuálními predátory“. Na natáčení dohlíželi odborníci z oblasti psychologie, sexuologie a práva, tvůrci komunikovali i s policií, tváře „nápadníků“ budou zčásti rozostřené. Na setkáních falešných školaček s muži je pod dohledem ochranky natáčelo šest skrytých kamer.

Dokument V síti není první Klusákovou prací založenou na mystifikaci. Debatu vzbudil už snímkem Český sen, v němž společně s Filipem Remundou lákali zákazníky na startovní slevy v neexistujícím hypermarketu. Nynější projekt se však zaštiťuje ochranou ohrožených dětí. Má proto hra na volavku oprávnění?

Hlasovat můžete v anketě, ukázku najdete na videu.

Mají tvůrci dokumentu V síti právo vytvořit falešnou identitu nezletilé?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 9. května 2019. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 5036
Ne
Ne 561