Z filmu Viking (2016)

Z filmu Viking (2016) | foto: archiv

TELEVIZIONÁŘ: Severské dějiny v podání Rusů. Prima uvede Vikinga

  • 9
Filmů s názvem Vikingové existují mraky, od němé verze z roku 1928 přes o třicet let mladší variantu s Kirkem Douglasem až po zřejmě nejznámější příběh s Antoniem Banderasem. Ale když se do severských dějin vydají Rusové, stačí jim v názvu jediný Viking, zato s rekordním rozpočtem i šestiletou délkou výroby.

Podívanou, již v sobotu postupně nasadí Prima Cool i Prima Max, natočil před pěti lety Andrej Kravčuk, u nás vyšla jen na DVD, takže televizní premiéra může zlákat milovníky historických akčních velkofilmů. Děj se odehrává koncem 10. století v Kyjevské Rusi, kde spolu po smrti Svjatoslava bojují jeho tři synové. 

Jeden zahyne, druhý dočasně zvítězí a Vladimir hledá po útěku do Švédska vikinské spojence, s jejichž armádou by dobyl Novgorod a říši sjednotil. Vladimira hraje Danila Kozlovskij, který shodou okolností pochází rovněž ze tří bratrů a jenž dal o sobě loni vědět coby režisér i představitel hlavní role ve filmu Černobyl, jímž se Rusko marně snažilo přebít stejnojmennou minisérii HBO.

Zkušeného vikinského válečníka představuje Maxim Suchanov, známý třeba z filmu Unaveni sluncem 2: Odpor. Mimochodem právě s ním Viking soupeřil o titul nejnákladnějšího ruského filmu všech dob.