Miroslav Vladyka, Miroslav Donutil, Michal Viewegh a Jan Budař představili film Román pro muže

Miroslav Vladyka, Miroslav Donutil, Michal Viewegh a Jan Budař představili film Román pro muže | foto: ČTK

Viewegh viděl Román pro muže a sní o ryzí komedii

  • 12
Film Román pro muže, jejž natočil Tomáš Bařina podle knihy Michala Viewegha s Miroslavem Donutilem v hlavní roli, vstoupí za týden do desítek kin v Česku i na Slovensku. V Tatrách už mu tleskali.

Z natáčení filmu Román pro muže - M. Vladyka a T. PauhofováNejprve jej viděla tisícovka slovenských vytrvalců pod chladným nebem u skokanských můstků na Štrbském Plese, protože právě v Tatrách se natáčel; poté čeští diváci na předpremiéře. Do sítě kin obou zemí vtrhne Román pro muže 23. září, včera jej poprvé viděl i autor stejnojmenné předlohy Michal Viewegh. "Jsem upřímně překvapen," pochválil.

Budař je sprostý jako dlaždič

Z natáčení filmu Román pro muže -V. Hybnerová"I na Slovensku byly reakce až nečekaně pozitivní, ale já si k filmu teprve musím najít odstup, což může trvat rok i dva," přiznal režisér Tomáš Bařina. Na testovací projekce před dokončením prý nebyl čas, jen pár kamarádů vidělo sestřih v různých fázích, tudíž se lišily i jejich názory. "Ale u poslední verze už jsem byl jen já sám,musel jsem se tedy na sebe spolehnout," říká tvůrce úspěšných Bobulí, který se nyní podílel i na úpravách Vieweghova scénáře.

Z natáčení filmu Román pro muže - M. DonutilProjekt se zrodil z poznámky Miroslava Donutila při natáčení Románu pro ženy, kde v malé roli jen pokuřoval na balkoně. "Řekl jsem tehdy, ať Viewegh napíše i o nás mužích, že si to taky zasloužíme. Udělal to – a já se lekl, jaká je to hrůza," směje se Donutil autorovu nelichotivému obrazu pánů tvorstva. "Ale je dobře, že vyloženě kladného hrdinu tam nenajdete, moje postava k nim tedy rozhodně nepatří," shrnul herec svou roli nadutého soudce, jenž pozve na hory mladší sestru a umírajícího bratra.

Toho představuje Miroslav Vladyka, ale nijak zvlášť prý úděl své postavy neprožíval. "Že bych se tím pocitem dva měsíce mordoval, to určitě ne. Všichni postupně umíráme, jsem na to zvyklý. Ale ať to ještě chvíli počká," říká Vladyka.

Román pro mužeHereckou sestavu doplňují Vanda Hybnerová – filmová sestra bratrů, Táňa Pauhofová v roli striptérky najaté pro rozptýlení nemocného a Jan Budař s Filipem Čapkou jako zábavné duo mstitelů. "Mohli jsme si upravit slovník podle typu postav, takže jsem sprostý jako dlaždič. Ti lidé tak mluví, já opravdu jen málokdy," ujišťuje Budař.

Donutil v teplých návlecích

Z natáčení filmu Román pro muže - režisér T. BařinaNa péči, jíž byli zahrnuti při natáčení v Tatrách, vzpomínají všichni herci nadšeně – Vladyka se prý dokonce divil, že jim za to ještě platí. "Dostávali i teplé prádlo," směje se Bařina. "Ale byť na horách se počasí mění každou hodinu – a s ním i natáčecí plán, nakonec vše vyšlo, jako kdyby někdo tam nahoře četl scénář: sníh, mlha, slunce se střídaly, jak jsme potřebovali."

Z filmu Román pro mužeJen Donutil si postěžoval na mráz: "Kdyby mi nevnutili teplé návleky na obličej, nemohl bych na lanovce svůj romantický text vůbec odříkat. Jistě, první den se rozhlédnete z terasy hotelu a říkáte si: Bože, to je krása! Třetí den je to už jenom pěkné, za týden – No co, prostě hory. A za měsíc si přejete, aby tu tapetu už konečně někdo vyměnil. Zvláště
když víte, že doma v Praze je báječně teplo," vypráví Donutil.

Michal Viewegh, autor předlohy a scénáře filmu Román pro mužeRomán pro muže se stal v pořadí již sedmým snímkem natočeným podle Vieweghových knih. Která z nich přijde na řadu příště? "Pro brněnskou ČT jsem napsal námět na motivy svých Povídek o lásce. A v plánumámúplně novou záležitost: chtěl bych poprvé napsat původní filmový scénář, tedy nikoli na základě knížky. Měla by to být komedie o vztazích, ale opravdu ryzí komedie, žádný žánrový hybrid," prozradil úspěšný spisovatel, kterému se scenáristické řemeslo zjevně zalíbilo. Nehodlá svůj příští film také sám režírovat? "To rozhodně ne," slíbil Viewegh.