VIDEO: S kufrem prošel před kamerou Zlatého podrazu i Tomáš Satoranský

  • 0
Slavná melodie Dukea Ellingtona nejspíš ve Zlatém podrazu nezazní, právě volal producent, že cena za nákup práv se zvedla o sto tisíc dolarů. „Zato se před kamerou po boku herců mihne současná zámořská legenda, český basketbalista hrající v NBA Tomáš Satoranský,“ prozradil režisér Radim Špaček.

„Satoranský se ve filmu jen krátce projde před kamerou s kufrem a v dobovém oblečení, ale fanoušci ho určitě poznají. Stejně jako Jiřího Welsche, jenž také hrál v Americe,“ věří režisér příběhu o lásce, basketbalu a životě ve stínu dobové politiky, jehož natáčení právě skončilo.

Film založený na skutečných osudech českého basketbalového týmu začíná v roce 1938 a vrcholí v roce 1951, kdy celou Evropu rozdělovala železná opona.

Bránila i lásce mladého sportovce v podání Filipa Březiny k tanečnici uprchlé postupně před Stalinem i Hitlerem, kterou poznal na poválečném mistrovství Evropy v Ženevě.

Součástí temné historie, do níž po gestapu promluví StB, je příběh trenéra basketbalistů Valenty umučeného nacisty. Hraje ho Stanislav Majer, jenž svého hrdinu obdivuje: „Mně by stačilo ukázat kleště a nevydržel bych.“ Rozhovory s režisérem Špačkem a hercem Majerem najdete na videu.