Krystof MUCHA KVIF | foto: iDNES.cz, iDNES.cz

Festivalová linka pro oběti sexuálních útoků se ve Varech nechystá

  • 6
Karlovarský filmový festival spadá do kategorie A, takže se ho týkají témata, kterými žijí Cannes či Berlín. Včetně memoranda žádajícího rovnoprávnost mužů a žen v soutěži nebo takzvané horké telefonní linky pro oběti a svědky sexuálních útoků. Pořadatelé Varů však berou podobné trendy s rezervou.

Ostatně 53. ročníku festivalu, který začne 29. června a skončí 8. července, se týkají ještě jiné potenciálně výbušné body. Například režisér Terry Gilliam přiveze českou premiéru svého vysněného díla Muž, který zabil Dona Quijota, jež natočil po osmnácti letech – jenže k němu ztratil práva.

Odvolací soud v Paříži je totiž přiřkl jednomu z producentů - Paulu Brankovi, jenž nyní hrozí žalobou o náhradu škod všem, kdo film uvedou bez něj, zpětně dokonce i festivalu v Cannes, kde film odstartoval. Tuzemský distributor nicméně pořadatele Varů ujistil, že má smlouvu v pořádku.

Jiné možné kontroverze se týkají domácího zástupce v hlavní porotě, děkana FAMU Zdeňka Holého, o jehož odvolání se nedávno neúspěšně pokusil akademický senát školy. Vedení festivalu nicméně potvrdilo, že Holého do poroty pozvalo dávno před fakultní aférou a že by kvůli ní své rozhodnutí neměnilo.

Na rozdíl od Berlína či Cannes berou Vary s rezervou výzvu, aby festivaly zajistily rovný podíl mužů a žen v soutěži. „My máme rovnost v tradici od dob, kdy festival vedli Jiří Bartoška s Evou Zaoralovou,“ zmínil programový ředitel Karel Och. A na otázku, zda jako v cizině Vary zavedou horkou linku pro oběti či svědky sexuálních útoků, Bartoška zažertoval s narážkou na dávnou časopiseckou poradnu pro mladé: „Ne. A pokud ano, budeme volat Sally.“

Rozhovor s výkonným ředitelem karlovarského festivalu Kryštofem Muchou najdete na videu.

,