VIDEO: Komičtější než já. Zdeněk Svěrák hraje v synově režii literáta

  • 5
Den po svém jubileu začal Zdeněk Svěrák točit Betlémské světlo, kde má hlavní roli spisovatele. Režisér Jan Svěrák vedle svého otce obsadil do role jeho manželky Danielu Kolářovou, dále Terezu Rambu, Vojtěcha Kotka a Vladimíra Javorského.

„Film vypráví o hledání životní harmonie, o hranici mezi vyrovnaností a rezignací. Jeho těžké téma rozptylujeme humorem, stylizací a velkou nadsázkou,“ vysvětluje režisér Jan Svěrák, který obsadil též Ondřeje Vetchého či Jitku Čvančarovou. 

Scénář Betlémského světla vychází z motivů knih Povídky a Nové povídky Zdeňka Svěráka a líčí osud spisovatele, jemuž do života vstupují postavy z vlastních textů. „Jako by mi z oka vypadl. Jen je o něco komičtější než já,“ řekl o svém hrdinovi Zdeněk Svěrák.

Třígenerační rodinný projekt dotvoří režisérův syn František Svěrák, který se ujme střihu. Za kamerou stojí Vladimír Smutný, tým doplňují architekt Jan Vlasák a kostýmní návrhářka Simona Rybáková. Točí se do května, premiéra se plánuje na duben 2022. Ukázku z natáčení najdete na videu.