VIDEO: Kvůli nevyužitým šatům pro Cannes jsem se vdala, líčí Janžurová

  • 0
Herečka Iva Janžurová sice nemá své trofeje spočítané, zato je třídí podle vlastního systému. „Esteticky vydařené sošky oprašuju doma, ty méně pohledné dávám na zahrádku,“ směje se představě, že nejbližší přírůstek sbírky, čestný Kristián od Febiofestu, by díky své výšce mohl podpírat rajčata.

Za minulého režimu zůstávaly festivalové ceny v kancelářích vedení tehdejšího státního filmu. Janžurová si tak svou trofej z Terstu za komedii Pane, vy jste vdova musela oficiálně vypůjčit pod záminkou, že ji chce ukázat ruské kolegyni, a pak už ji nevrátila. 

Cesta za trofejí z Cannes zase zapříčinila její svatbu. „Vezla jsem si krásné nové šaty, ale protože to byl rok, kdy festival na podporu studentských bouří zrušili, ceny se neudílely a šaty jsem nepředvedla. Tak jsem si řekla, že se v nich aspoň vdám. Což taky nebyl bůhvíjaký nápad,“ uznává s odstupem.

Janžurová dostala mimo jiné dva České lvy a nyní je znovu nominovaná za loňskou Teroristku. Starost, jestli si má pro finále Lvů a následně pro Febiofest připravovat děkovné projevy, vyřešila po svém.

„Shodou okolností právě píšu hru o udílení cen, v níž si připravují své proslovy všechny herečky, protože každá věří, že vyhraje právě ona,“ směje se nositelka Kristiána za přínos kinematografii.

Rozhovor s Ivou Janžurovou najdete na videu.