VIDEO: První píseň pro filmové Lidice spojuje dvě tragédie. Národní i osobní

  • 5
Zatímco film Alice Nellis Lidice se po dlouhém shánění peněz začne natáčet až v červenci, souběžný hudební projekt už má první příspěvek. Z muzikantů, kteří Lidice podpoří vlastní písní, byl nejrychlejší britský písničkář James Harries, žijící už léta v Praze, byť koncertuje a alba vydává po celém světě.

Nahrávka jeho "lidické" skladby nazvané 15 připomene, že tragédie přesáhla české hranice.

"O Lidicích jsem slyšel dávno před tím, než mě oslovili kvůli písni. Jejich osud je v Británii poměrně známý, ostatně jeden z prvních filmů o Lidicích natočili právě Britové," říká Harries.

O svém právu vyjadřovat se k naší historii zprvu pochyboval, také se chtěl vyhnout přímým odkazům na Lidice. "Nakonec mě napadlo zachytit atmosféru, jak se nevinný patnáctiletý kluk jednoho rána probudí a netuší, co se děje. Tedy podat národní tragédii prostřednictvím tragédie osobní," líčí Harries píseň o mladíkovi, kterého právě dovršení patnácti let pošle místo za láskou mezi muže určené k zastřelení. Klip k písni vznikl sestřihem archivních amatérských záběrů.

Další písně vymýšlejí Čechomor, Jarek Nohavica, Dan Bárta či Jan Budař. Hudební CD má vyjít v prosinci, premiéra filmu se plánuje na 10. června 2011.