VIDEO: Kňažko dostal roli vraha díky tomu, že umí kvičet jako prase

  • 2
Cesta k obsazení do filmové role může být často velmi kuriózní. Například za to, že Milan Kňažko hraje v novém českém thrilleru Normal sériového vraha Petra Kurtena, může prostý fakt, že umí kvičet jako prase. Podívejte se exkluzivně na iDNES.cz a od 26. března v kinech.

"Režisér Julius Ševčík se byl podívat na Picassa, divadelní hru, v níž jsem si vymyslel takový gag, že hajluju a kvíkám jako prase, což mi mimochodem výborně jde. Po představení za mnou přišel a hrozně se smál," vzpomíná Kňažko.

Ševčík se prý smál proto, že do scénáře k thrilleru Normal, jehož premiéra je na spadnutí, doslova napsal: "Ve vězení zhasne světlo a Kurten začne kvičet jako prase..." "Jsem asi talentované prase," směje se Kňažko.

Z filmu Normal - Milan KňažkoZ filmu Normal - Pavel Gajdoš a Dagmar Havlová

Na roli vraha, který svými činy v první polovině dvacátého století děsil celou Evropu, se herec, známý třeba z filmu Dobří holubi se vracejí nebo nověji ze seriálu Ulice, chystal samozřejmě pečlivě. "Něco jsem o Kurtenovi přečetl, ale scénář není rekonstrukce jeho života, takže to nám dávalo víc volnosti," podotýká.

"Petr Kurten byl člověk, který po rodičích nezdědil žádné slitování a vraždil už v mládí. Ale zvláštní je, že to byl mimořádně chytrý člověk a že se necítil vinen. On byl přesvědčený, že dělal jen to, co měl, podle svých slov dokonce jen to, co musel," popisuje Kňažko svou roli.

KDO BYL PETR KURTEN?

Z filmu Normal - Milan KňažkoSeznamte se podrobněji s obávaným sériovým vrahem, kterému přezdívali Düsseldorfský netvor nebo Satanův sluha.

Na případném srovnávání s postavou slavného kanibala Hannibala Lectera, které se na internetu po zveřejnění fotografií a traileru objevilo, pak nic zásadního nevidí.

"Dospěli jsme k tomu, že vyhýbat se podobnosti s Hopkinsem nemá cenu, museli bychom pak Kurtena celého zahalit do tmy nebo zobrazit jen zezadu. A hlavně, když se podíváte na dobové fotografie, zjistíte, že jsem minimálně stejně podobný skutečnému Petru Kurtenovi! Tuhle podobnost jsme nehledali, ale ze srovnání záběrů a fotek ze 30. let to vyplývá," podotýká Kňažko.

Z filmu Normal - Milan Kňažko a Július Ševčík

Samotné natáčení si pak původem slovenský herec, který si během své kariéry vyzkoušel i úlohu ministra kultury či šéfa komerční televize, nemůže vynachválit. "Měl jsem pocit, že tento mezinárodní štáb chce dosáhnout maxima, věřili tomu, na čem tak intenzivně pracují," vzpomíná.

KŇAŽKO O KURTENOVI

Když se podíváte na fotografie, zjistíte, že jsem podobný skutečnému Kurtenovi.

"Velmi mi vyhovovalo i barevné ladění scén, svícení, dobové kostýmy a spolupráce s maskérkami. Na filmu bude celá tahle péče vidět," dodává k vizuální stránce celého díla.

A spolupráce s hlavními kolegy, tedy Dagmar Havlovou a Pavlem Gajdošem? "S Dagmar Havlovou byla spolupráce velice profesionální, ona byla připravená po každé stránce, soustředěná a vnímavá. Hodně s režisérem o své roli dopředu diskutovala, takže to nám práci hodně ulehčovalo," míní Kňažko.

THRILLER NORMAL NA iDNES.cz

"Výborně se mi také spolupracovalo s mladíkem Pavlem Gajdošem, kterého si troufám prohlásit za jednu z budoucích důležitých tváří dobrých českých filmů nebo divadelních představení. Scény z vězení překypují smrtící chladnokrevností, ale my jsme se při natáčení někdy i výborně bavili," dodává. 

tvůrci thrilleru normal

Scénář a režie: Julius Ševčík

Z filmu NormalHrají: Dagmar Havlová, Milan Kňažko, Pavel Gajdoš, Miroslav Táborský, Jan Vlasák, Zuzana Kajnarová
Kostýmy: Ivana Axmanová, Masky: Jiřina Páhlerová, Architekt: Antonín M.S., Zvuk: Pavel Rejholec, Střih: Marek Opatrný, Hudba: Jan P. Muchow, Výkonný producent: Roman Kašparovský, Kamera: Antonio Riestra (AMC), Producent: Karla Stojáková

Premiéra: 26. března 2009