Z filmu Zvítězit | foto: www.allmoviephoto.com

Ve filmu Zvítězit zradí Mussolini nejdřív ženu a pak celou Itálii

  • 0
Dostal čtyři ceny na festivalu v Chicagu a doma v Itálii osm sošek Davidů – tamních obdob Oscarů. Nyní film Zvítězit zahajuje v Praze a Brně svou pouť po Česku.

Národní filmový archiv jej zakoupil do distribuce filmových klubů a tematicky spřízněných občanských sdružení, zajímat však může i širší publikum, neboť líčí ženu ve stínu diktátora Mussoliniho.

Vyprávění začíná v Miláně na počátku 20. století, kdy mladý Benito Mussolini pracuje v levicovém deníku Avanti a začíná se zapojovat do politiky: hodlá změnit italskou monarchii v moderní socialistický stát.

Hvězda z Karlových Varů

Tehdy se do něj osudově zamiluje zámožná Ida Dalserová; dokonce prodá veškerý svůj majetek a získané peníze věnuje na Mussoliniho sen o vlastních novinách. V rozhodující chvíli strmé veřejné kariéry se však ctižádostivý Mussolini své první ženy zřekne a spolu s ní zavrhne i jejich prvorozeného syna.

Podnět ke vzniku hraného filmu Zvítězit, jejž režíroval Marco Bellocchio, dal dokument Tajemství Mussoliniho. Jeho autoři využili nově objevených materiálů a rozhovorů s lidmi, kteří osobně znali Dalserovou a okolnosti jejího života.

Z filmu ZvítězitZ filmu Zvítězit

Z filmu Zvítězit

Postava ženy zrazené vlastní láskou tvoří středobod celého vyprávění, z nějž vedou nitky k dalším skutečným i smyšleným hrdinům: k Mussolinimu a jeho spolupracovníkům i protivníkům.

Zrodil se tak nejen životopisný příběh, nýbrž i rozsáhlý portrét jedné epochy, v níž většinu národa uchvátil a podvedl stejný muž jako hlavní tragickou ženskou postavu.

Mussoliniho na plátně představuje Filippo Timi, který si už zahrál v příběhu Američan i s Georgem Clooneym. Jeho zapomenutou lásku ztělesnila Giovanna Mezzogiorno, známá i v Česku – před sedmi lety si odvezla z karlovarského festivalu cenu za hlavní roli ve filmu Okno naproti.

Sledovala Chaplina

Film Zvítězit jí přinesl další trofeje, uznávaný kritik Roger Ebert ji ve své recenzi dokonce srovnával se Sophií Lorenovou, ale nezapomněl pochválit ani bohatou výpravu.

Plakát k filmu Zvítězit

"Exteriéry, stavby, kostýmy, to vše dohromady vytváří Řím dané doby a nabízí protiváhu k obvyklým karikaturám Mussoliniho. Říká se, že za každým velkým mužem stojí velká žena. V případě Mussoliniho bylo jeho chování vůči vlastní ženě zkouškou toho, jak se v budoucnu zachová k celé Itálii," napsal kritik.

Od loňské premiéry v Cannes projel film desítky dalších festivalů včetně Jeruzaléma, Toronta, Rio de Janeira, New Yorku či Londýna. Patřil také k pětici italských děl, mezi nimiž se vybíral kandidát, jenž bude národní kinematografii zastupovat v oscarové bitvě.

A pro hledače drobných filmařských odkazů má snímek Zvítězit ještě jednu zajímavost – odkazuje totiž ke dvěma dobovým titulům. Mussollini se dívá na italský film Kristus a Ida Dalserová na slavný snímek Charlieho Chaplina Kid.