Otakar Vávra režíruje Kladivo na čarodějnice

Otakar Vávra během práce na svém nejslavnějším filmu, Kladivu na čarodějnice z roku 1969. | foto: © První veřejnoprávní

Vávrovy sté narozeniny připomenou televize jeho nejslavnějšími filmy

  • 21
Sté narozeniny režiséra a scenáristy Otakara Vávry, jež oslaví začátkem příštího týdne, ovlivnily program televizí. Veřejnoprávní už v lednu odvysílala komedie Přijdu hned a Mravnost nade vše, v únoru přibudou filmy Noční host, Komediant a Veronika. Jubileum režisérské legendy připomene i TV Barrandov.

Ta na konec měsíce připravuje hned tři snímky z Vávrovy dlouholeté tvorby. "V pátek 25. února odvysíláme drama Zlatá reneta z poloviny 60. let s Karlem Högerem v hlavní roli, o den později legendární Romanci pro křídlovku a v neděli 27. února poslední Vávrův celovečerní snímek Evropa tančila valčík z roku 1989," oznámil ředitel marketingové komunikace Janis Sidovský.

Otakar Vávra s Věrou Chytilovou při svém loučení se studenty FAMU - Praha (6.
Otakar Vávra - 98. narozeniny na Barbadosu
Otakar Vávra a Jitka Němcová

Otakar Vávra: vlevo před třemi lety s V. Chytilovou při loučení se studenty FAMU, uprostřed na oslavě 98.narozenin na Barbadosu a vpravo jako devětadevadesátiletý oslavenec s partnerkou Jitkou Němcovou

Romance pro křídlovku vznikla převodem stejnojmenné básně Františka Hrubína. Kromě domácích ocenění získala i Zvláštní cenu poroty a Stříbrnou medaili na MFF v Moskvě 1967 a Stříbrnou sirénu na Přehlídce československých filmů v Sorrentu 1969.

Česká televize uvede v předvečer Vávrových narozenin 27. února film Příběh lásky a cti z roku 1977 o velké, avšak nenaplněné lásce Karoliny Světlé a Jana Nerudy. Na programu ČT2 se večer objeví jeho vzpomínkový snímek Moje Praha z roku 2002 a na ČT1 od 21:15 hodin dokument nazvaný Stovku má člověk jednou za život.

V rámci filmového klubu uzavře Česká televize "vávrovský" měsíc, který divákům nabídl i jeho dokument o Lídě Baarové natočený v cyklu Gen, v pondělí 28. února. Pozdě večer na ČT2 odvysílá snímek na motivy románu Václava Kaplického Kladivo na čarodějnice.

,