Jiří Bartoška

Jiří Bartoška | foto: iDNES.cz

Varům škodí nedůstojné kinosály, zlobí se Bartoška

  • 9
Problémem karlovarského festivalu nejsou podle prezidenta Jiřího Bartošky finance, ale dlouholetý a kritický nedostatek kvalitních kinosálů.

Už třináct let zástupci této prestižní mezinárodní přehlídky, na kterou se letos akreditovalo 11.500 návštěvníků, jednají se zástupci města i kraje, ale bez konkrétního výsledku.

Přesto festival během devíti dnů představil téměř 136.000 diváků na 475 představeních 268 filmů. "Jsou to ale jenom sliby, co slyšíme. Měli by si uvědomit, že festival je. Musí mít šanci, aby byl prezentován na určité technické úrovni," říká Bartoška. A tak se filmoví fanoušci tísnili u vchodů nouzových filmových projekcí a v letních vedrech trpěli vzduchem k nedýchání.

Představitelé města považuje Bartoškovu kritiku za částečně oprávněnou. Kvůli dohadům o nájemní smlouvě s provozovatelem festivalového kina Čas se nepodařilo včas opravit sedačky a další část interiéru sálu.

Náměstkyně primátora Monika Makkiehová ale tvrdí, že osobně dohlédne na to, aby byl Čas do příštího ročníku festivalu v pořádku.

"Město už kino převzalo, a tak by neměl být problém. Budou tady vyměněny všechny sedačky a nahrazeny moderními. Rozšíří se také sociální zařízení. Vyměnit by potřebovala i sedadla ve velkém sálu hotelu Thermal. To ale není zařízení města. Nový sál či sály bychom v budoucnu rádi získali v Lázních I.," nechala se slyšet Makkiehová.

Do rozpočtu festivalu, pohybujícího se mezi 110 až 115 miliony korun, přispěl stát 25 a město Karlovy Vary sedmi miliony korun. Zbytek hradí sponzoři a Bartoška se neobává odlivu jejich zájmu. "Byť se během let vystřídaly vlády levice i pravice, festival se nezměnil a politickou podporu nepotřebuje. Ze začátku jsme měli problémy s financemi, peníze sháněli na poslední chvíli, ale řada firem si pokládá za čest být našimi partnery," dodal Bartoška.

S průběhem 41. festivalového ročníku jsou on i umělecká ředitelka Eva Zaoralová spokojeni. Přijelo 321 filmových tvůrců, 814 dalších filmových profesionálů a tiskové středisko se staralo o 554 novinářů.

"Zaznamenali jsme posun zájmu velkých distribučních firem, například Focus Features, jejichž zástupci tu hledali východoevropskou tvorbu. Ta byla dříve středem zájmu prakticky jen malých nezávislých firem z USA," uvedla Zaoralová. Festival jim vychází vstříc například sekcí Na východ od Západu, která byla letos podruhé sekcí soutěžní. Představila 17 nových filmů ze zemí střední a východní Evropy a zemí bývalého sovětského bloku.

"Tým, který se mnou pracuje deset let, je nejenom profesionálně zdatný, ale jde o lidi, kteří mají film skutečně rádi. Jejich vkus se příliš neliší od mého, i když musím říci, že letošní půlnoční filmové horory mojí parketou nejsou," uvedla Zaoralová. S úrovní soutěže byla hlavní porota spokojena, ocenil ji i předseda jury Mezinárodní federace filmového tisku.

Bartoška: publikum dělá festival s námi
"Výhoda je, že 13 let děláme festival ve stejnou dobu a na stejném místě. Naše  publikum sem přijíždí pravidelně a díky webovým stránkách už přesně ví, co chce vidět. Naučilo se zkrátka dělat festival s námi," zdůraznil Bartoška.

Za důležité označil, že se karlovarský festival stal místem, kde se vzhledem k jednání filmařů se zástupci politické reprezentace jednalo o financování českých filmů, a tedy o budoucnosti domácí kinematografie.

Na otázku týkající se zrušené návštěvy dvou původně potvrzených hvězd, francouzské herečky Jacqueline Bissetové a jejího krajana, režiséra a producenta Luka Bessona, Bartoška odpověděl, že to nikomu nevadilo.

"Máme jiné publikum než v Cannes. To naše chce především chodit do kina. Samozřejmě bylo příjemné, když tu loni byli Robert Redford, Sharon Stoneová či Liv Ullmannová, ale vždycky se to nepovede. Hvězdy obvykle přijíždějí na základě  podepsané smlouvy s distributorem, zatímco u nás jsou na základě skutečného zájmu," řekl.