Z pohádky Kouzelník Žito

Z pohádky Kouzelník Žito | foto: Česká televize

O Vánocích se k Popelce přidá premiérová pohádka Kouzelník Žito

  • 47
Česká televize odvysílá o Vánocích novou pohádku s Jiřinou Bohdalovou Kouzelník Žito, klasické Tři oříšky pro Popelku, rodinnou komedii Přání k mání i film otce a syna Svěrákových Po strništi bos. Silvestr bude patřit Václavu Neckářovi.

Zatímco Tři oříšky pro Popelku letos oslaví pětačtyřicet let od svého vzniku, štědrovečerní pohádka Kouzelník Žito zažije svou premiéru. Jiřina Bohdalová v roli kořenářky najde v obilném lánu odložené novorozeně; dá mu jméno Žito a vychová z něj hrdinu, který si navzdory zlým silám vybojuje princeznu. V režii Zdeňka Zelenky hrají ústřední pár Denis Šafařík a Anna Kadeřávková.

Podle tradice dorazí i slovenská novinka. Peter Bebjak v pohádce O zakletém králi a odvážném Martinovi vypráví o tom, jak se princezna Michaela rozhodla najít kouzelnou korunu krále Svaroga, aby s její pomocí uzdravila svého těžce nemocného otce.

Z kin na obrazovku se po roce přesune pohádková komedie Přání k mání, jejíž děj se odehrává ve svátečních kulisách lázeňského města. Malý hrdina má starosti se svou tajnou první láskou i s vlastními rodiči, jejichž varietní tandem i manželský vztah se rozpadá.

K novodobým zvyklostem vánočních Kavčích hor patří premiérová pohádka ve znakovém jazyce, kterou si díky dabingu mohou zároveň vychutnat i slyšící děti. Letošní přírůstek do této kolekce se jmenuje Vodníkova princezna a líčí příběh vodníka Fandy, který si usmyslí, že se ožení pouze a právě se skutečnou princeznou.

Silvestrovský večer přinese poctu Václavu Neckářovi, který letos oslavil 75. narozeniny. V pořadu Hotel Hvězdář mu přijde s některou z jeho písní poblahopřát mimo jiné Jan Cina, Lucie Bílá či Jiří Korn.

Na Nový rok pak ČT nasadí film Jana Svěráka z válečného dětství jeho otce Zdeňka Svěráka Po strništi bos, jehož děj předchází Obecné škole, a přírodopisný dokument Planeta Česko.