z filmu Tobruk

z filmu Tobruk | foto: Ibra Ibrahimovič

Válečný Tobruk se bude promítat pro fajnšmekry a „tobrucké krysy“

  • 2
Speciální projekci válečného dramatu Tobruk, který má na kontě jedenáct cen ze zahraničních festivalů, nominaci na evropského Oscara i tři České lvy, má na programu pražské kino Světozor. Pořádá ji jeho autor Václav Marhoul na počest 70. výročí vylodění československých vojáků v Libyi.

Tobruk, který líčí tuto nepříliš známou kapitolu druhé světové války, bude navíc 24. října uveden výjimečně v nejvyšší možné digitální kvalitě, takzvané 4K, ve které se před dvěma lety za mimořádného ohlasu promítal na karlovarském festivalu.

Fotogalerie

Právě 24. října uplyne sedmdesát let od chvíle, kdy se v egyptském přístavu Alexandria nalodili příslušníci Československého praporu 11 – Východního na australské torpédoborce Healthy a Napier, aby byli převezeni do libyjského přístavu Tobruk. Ten byl tou dobou už několik měsíců v obležení Rommelova Afrikakorpsu a dalších čtyř italských divizí. Prapor se okamžitě zapojil do bitvy a za svého šestiměsíčního působení se zařadil mezi slavné obránce tohoto přístavu. Jeho členové získali oprávnění užívat název "tobrucké krysy"; toto označení hrdě nesou i další jednotky z Británie, Austrálie, Nového Zélandu, Polska a jižní Afriky.

Válečné drama Tobruk vstoupilo do českých kin v září 2008 a od té doby zaznamenalo řadu tuzemských i mezinárodních úspěchů. Získalo devět nominací a tři sošky výročních cen Český lev, dostalo se do nejužšího výběru na nominace Evropských filmových cen za rok 2009 a dostalo jedenáct hlavních cen na mezinárodních festivalech po celém světě.

4. března 2009

Slavnostního představení v kině Světozor se podle Marhoula zúčastní vedle veteránů, tvůrců a štábu filmu i herci, partneři a další zvaní hosté, Světozor však uvolnil do prodeje také zhruba stovku vstupenek pro širší veřejnost. Projekci pořádají společnosti Silver Screen, Post Bellum a Ústav pro studium totalitních režimů.

Technologii 4K začala používat americká studia Sony Pictures Entertainment a Warner Bros. V této kvalitě tak byly natočeny například filmy Andělé a démoni, sci-fi 2012 Rolanda Emmericha či thriller Salt s Angelinou Jolie. Čím dál víc filmů se takto natáčí i v Evropě: první vlaštovkou byla polská Katyň, v Česku navázal právě Tobruk. Jedním z prvních snímků, který byl zároveň k dispozici i na digitálních kopiích se 4K rozlišením, byla poslední bondovka Quantum of Solace.

,