Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Jihlavě zvítězil dokument režiséra Vachka

  23:49
Cenu za nejlepší český dokumentární film si ze čtvrtého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě odváží režisér Karel Vachek za film Bohemia Docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce. Porota ho vybrala ze sedmi osobitých a filmařsky originálně vytříbených děl. Tento film-román je třetím dílem Vachkovy tetralogie Malý kapitalista.
Poutač před kinem Dukla

Poutač před kinem Dukla - Poutač byl umístěn před kino Dukla při slavnostním zahájení. (26. října 2000) | foto: Dokumentární revue

Cenu za přínos světové kinematografii získal na v sobotu ukončeném festivalu americký režisér, válečný kameraman Richard Leacock.

Během tří dnů běžela na plátnech dvou kinosálů více než stovka filmů, z toho tři premiérově. Zatímco loňský ročník nabídl to nejzajímavější ze světových festivalů, letošní se zaměřil zejména na český dokument. Vedle soutěžních filmů diváci zhlédli kompletní dílo režiséra Vachka. Sekce Zaostřeno byla věnována ruskému režisérovi Alexandru Sokurovovi a v retrospektivě mohli diváci vidět téměř kompletní dílo francouzského režiséra Raymonda Depardona. V reprezentativním desetiletém záběru, mapujícím proměny, byly představeny studentské filmy.

Festivalové sekce

Soutěž

Reflexe/odrazy

Zvláštní uvedení

Zaostřeno na Alexandra Sokurova

Retrospektiva Raymonda Depardona

Retrospektiva Karla Vachka

Film a hudba

FAMU a VŠMU

"Dramaturgie festivalu se během čtyř let výrazně proměnila a zkvalitnila," řekl ČTK po slavnostním ukončení jeho zakladatel, hlavní pořadatel a student FAMU Marek Hovorka. "První ročník představil český dokumentární film v kontextu dvou desetiletí, tentokrát jsme nabídli nejnovější světová díla, retrospektivy výrazných osobností a soutěž českých filmů," shrnul. "Vedle českých režisérů, kteří svým vstřícným přístupem, nejen při besedách po projekci, vytvářejí inspirativní prostředí, začínají do Jihlavy přijíždět i hvězdy světové kinematografie," dodal.
Třídenní náročný program mezinárodního festivalu zvládala i tentokrát hrstka mladých organizátorů, kteří si na svá bedra kladou rok od roku těžší břemena. Problémy byly s propagací a občas i s časovými skluzy.

Reportáž z festivalu


Páteční večerní projekcí světové premiéry filmu Ivana Vojnára "Proroci a básníci" skončila jihlavská přehlídka soutěžních dokumentů. Soutěži se účastnilo celkem sedm filmů z české dokumentární tvorby. Připomeňme v krátkosti jejich tituly.


Ve středu měl premiéru projekt trojice režisérů Miroslava Janka, Romana Vávry a Víta Janečka "Bitva o život", který je jakýmsi obrazem reality vesnického života v obci zvané Bystrá. Film sklidil velký ohlas a debaty se účastnili všichni jmenovaní autoři.

Ve čtvrtek byly na programu celkem čtyři soutěžní snímky. Nejdříve dokument "O babičce" Michaely Pavlátové, která kombinovala animační a dokumentární techniku. Svůj samostatný film "Houba" dále uvedl Vít Janeček. Ten pomocí jednoho z "aktérů" filmu, vášnivého mykologa, jenž objevuje na skládce zolovnatělých kamenů žijící rostliny, dokazuje, že život nemůžeme s našimi znalostmi nikdy pochopit. Sám o svém filmu řekl, že ty houby, ten samotný mykosystém působí na naše formální myšlení a my vlastně vedeme houbový dialog. V kině Sokol se projekce svého filmu "Maturita v listopadu" účastnil i Jiří Krejčík. Tomu se až po deseti letech povedlo dokončit a uvést dokument o studentech jednoho gymnázia, kteří se vzepřeli v listopadu 1989 zlovůli a omezování svobody svého ředitele. Na otázku z publika reagující ne recenzi Mirky Spáčilové, jak mohl vystupovat v roli samozvaného soudce, Krejčík odpověděl: "Dříve než jsem na gymnázium jel, zašel jsem s obdrženými dopisy na ministerstvo školství, které mi vystavilo pověření k prošetření věci. Proto mne i profesoři gymnázia brali jako autoritu." Po skoro dvouhodinové diskuzi následoval film Věry Chytilové "Vzlety a pády", jenž je portrétem tří fotografů.

V pátek soutěž pokračovala filmem Karla Vachka "Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce (Božská komedie)". Tento film svou metráží dvě stě padesáti čtyř minut vybočuje z řady "normálních" dokumentů a patří k typickým Vachkovským filmům. Tyto filmy kladou důraz na výpovědní hloubku a obrazová bohatost je podřízena "velkým hlavám" před kamerou. Výpovědi jsou střípkovitě poskládány do filmového eseje románových rozměrů. Večer přehlídku soutěžních dokumentů zakončil film Ivana Vojnára "Proroci a básníci". Dokument Vojnár sestříhal z patnácti hodinového materiálu do devadesátiminutového celku, v němž vystupující obyčejní i "neobyčejní" lidé řeší svůj postoj k životu a ke světu.
 
Páteční událostí byl také otevřený seminář Richarda Leacocka. V sále kina Dukla se sešlo k diskuzi nemnoho lidí, avšak podařilo se vytvořit názorově pestré publikum. To bylo vhodným oponentem Leacockovým radikálním názorům. Například když americký dokumentarista Leacock tvrdil, že na kinofilm nemá smysl točit, že jen DVD má budoucnost a poskytuje mnoho možností, strhla se v sále vlna nevole. Lidé v sále tvrdili, že se projekce v kině nedá s digitálem srovnat, a že stále budou lidé, kteří preferují promítání v kině.

V sobotu dopoledne zasedla pětičlená komise, aby vyhodnotila soutěžní filmy a vybrala vítězný snímek. Už složení komise napovídalo, jakým směrem se jejich výběr bude soustředit. Dal se očekávat úspěch spíše esejistického a básnivého dokumentu. Organizátoři se snažili vybrat členy komise z různých skupin lidí, ale výsledný efekt byl spíše opačný, když k určení vítěze nepotřebovali více než patnáct minut. V komisi zasedl básník a filmový kritik Andrej Stankovič, profesor literatury Jihlavského gymnázia Zdeněk Krásenský, český dokumentarista žijící v Americe Robert Buchar, který vystudoval katedru kamery na pražské FAMU, filmový kritik Jiří Cieslar a student druhého ročníku katedry dokumentární tvorby FAMU Petr Zahrádka. Ti se celkem rychle shodli na vítězném dokumentu Karla Vachka "Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce (Božská komedie)". Ten tedy nakonec na večerním slavnostním zakončení obdržel cenu IV. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Autor:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swift vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swift...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Čtení jsem nenáviděla. Autorka dětské fantasy o boji s dyslexií i námětech knih

18. dubna 2024

Premium Říká, že dobré náměty se válejí na ulici. Že se jenom stačí rozhlížet kolem sebe a nechat příběhy,...

Smrtelné hříchy pěvkyně Kožené. Česká filharmonie odtajnila sezonu

18. dubna 2024  17:30

Semjon Byčkov zahájí na podzim sedmou sezonu na pozici šéfdirigenta České filharmonie. Na postu...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...