U filmařů nemají teroristé šanci

Události posledních dnů v New Yorku považuje drtivá většina obyvatel planety za tragédii. Při sledování médií civilizovaný člověk nevěřícně kroutí hlavou a klade si otázku, jak se něco takového mohlo ve vyspělé Americe stát. Podobnému zájmu diváků se však odnepaměti těší řada akčních filmů s katastrofickými scénáři. Nejznámější z nich jsou notoricky oblíbené po celém světě a jejich fanoušci ochotně plní kinosály.

Hollywood v poslední době znovuobjevil žánr katastrofických filmů. Díky počítačovým technologiím není složité nechat na filmovém plátně potopit Titanic nebo vyhodit do povětří Bílý dům. Současné trikové scény jsou levné a lidským okem nerozeznatelné od skutečnosti. Na rozdíl od reálné tragédie v New Yorku však filmy jako Den nezávislosti (1996), Muži v černém (1997), V obležení (1998) či Godzilla (1998) končí happyendem.

V americkém filmu Smrtonosná past (Die Hard) z roku 1988 se newyorský policista John McClane ztvárněný Brucem Willisem pořádně zapotí, než zachrání mrakodrap ze spárů teroristů. Několikrát to dokonce vypadá, že to nezvládne, ale to jen hollywoodští mágové napínají divákovy nervy.

Zlo i dobro se v podobných příbězích vyskytují v krystalické podobě, kdy klasický model představuje souboj sympatického chlapíka a bandy fanatiků vedenou cizokrajným padouchem tělem i duší. I méně pozornému divákovi je od začátku jasné, kdo koho před závěrečnými titulky triumfálně pokoří.

Divák v kině nebo před obrazovkou tuto hru na hrdiny a padouchy rád vezme za svou. Konec konců ví, že teroristé jsou jen herci, kteří přinejhorším skončí v kaluži filmařského kečupu. Současný útok na Spojené státy má však krutě reálné postavy, pro které filmová pravidla neplatí. Studenou sprchu v podobě lidských a hmotných ztrát tentokrát nestihl nikdo včas zastavit. Kéž by katastrofické příběhy zůstaly pro příště jen filmovou iluzí.

V americkém filmu Smrtonosná past z roku 1988 zachraňoval mrakodrap herec Bruce Willis.

Budovy Světového obchodního střediska (WTC) před a po teroristickém útoku.