Záběr ze seriálu První republika | foto: Česká televize

Seriál První republika vyhrál TýTý, nová řada závisí na finančním úřadu

  • 37
Pětkrát vyhráli diváckou anketu TýTý s rodinnou kronikou Vyprávěj, nyní si stejná produkce odnesla vítězství za seriál První republika. Ale kdy vznikne pokračování, nikdo neví. „Potíž je v tom, že nám poprvé nevrátili část DPH, což je dost podstatná částka,“ uvedl producent Filip Bobiňski.

Nečekaný zádrhel potvrdili i zástupci koprodukční České televize. Po celá léta si nezávislí producenti, s nimiž ČT spolupracovala, platili DPH a zpětně žádali o vrácení daně. Úspěšně, až První republika u finančního úřadu narazila.

„Dvacet let žádný problém nebyl, až nyní. Může se týkat všech koprodukcí včetně filmů pro kina, zatím si vybrali nás. A pro dobový seriál, který potřebuje náležitou výpravu, to znamená odklad,“  přiznal Bobiňski.

Dodal však, že nedobrovolnou pauzu v natáčení využijí, aby příběh ještě vylepšili a doladili. „Odstup nám neuškodí a diváci nezapomenou, První republika není denní seriál, rozhoduje tu příběh,“ věří producent.

Z úvodní série chtějí tvůrci v druhé řadě První republiky dospět přes vrcholnou éru rozkvětu Československa až do nástupu krize 30. let, plánovaná třetí řada by mapovala předválečné období a čtvrtá válku. „To je období, kdy se lámou charaktery,“ naznačil producent dramaticky vděčné motivy kolaborace.

Hlavními hvězdami předávání cen TýTý byli Karel Gott a Iva Janžurová: