Pohádka Princezna a půl království

Pohádka Princezna a půl království | foto: ČT

Štědrý večer přinese na ČT novou pohádku Princezna a půl království

  • 78
Podle tradice připravila Česká televize pro každý ze tří vánočních dní novou pohádku. Na Štědrý večer se představí Princezna a půl království, pak přijde na řadu televizní premiéra filmu Čertí brko, který už prošel kiny, a nakonec česko-slovenský Čarovný kamínek.

Štědrovečerní pohádka Princezna a půl království, kterou natočil Karel Janák s Evou Josefíkovou v hlavní roli, začíná tam, kde ostatní končí. Honza sice zabije draka, získá princeznu a půl království, jenže nevěstě se neotesaný ženich nelíbí. Dá přednost bývalému nápadníkovi, jenž ji nechal napospas drakovi a znovu se ukáže jako lotr, takže Honza ji musí zachránit podruhé.

O postavu Josefíkové budou v pohádce soupeřit Matouš Ruml a Jakub Prachař, princeznina učitele dvorské etikety si zahrál Marek Eben. Režisér pracoval na scénáři s Petrem Hudským, s nímž přivedl na svět už Korunního prince. 

Filmová pohádka Čertí brko, v níž se potkali Judit Bárdosová, Jan Cina, Ondřej Vetchý či Jan Budař, získala Českého lva za nejlepší masky. Pekelníci v ní zasahují ve vsi plné hříšníků a Vetchý coby Lucifer si zahrál vůbec první čertovskou po slavném filmu S čerty nejsou žerty

„Peklo je na světě zapotřebí proto, aby alespoň v pohádkách měli děti i dospělí pocit, že něco funguje,“ tvrdí Vetchý. Cinova postava mladého čerta Bonifáce mu připomíná svou křehkostí a zranitelností Janka, jehož ztvárnil ve snímku S čerty nejsou žerty, „když jsem byl ještě chlapeček“.

Koprodukční Čarovný kamínek, který zavede mezi bytosti z lesní říše, svedl dohromady herce obou zemí. Sešli se v něm Zuzana Bydžovská, Ady Hajdu, Pavel Kříž, Kristýna Spačová, Jakub Jablonský či Milan Bahúl, režie se ujala  Kristýna Herczegová.

Ve sváteční nabídce ČT nechybí ani klasika jako Tři oříšky pro Popelku nebo z novějších hitů oba díly Anděla Páně, pro sluchově postižené vznikla již pátá premiérová pohádka ve znakové řeči Kde bydlí strašidla.

Na programu je rovněž vánoční galakoncert Lucie Bílé, adventní krimikomedie Ten, kdo tě miloval, tradiční Pelíšky nebo britská Láska nebeská. Silvestr bude opět ve znamení pořadů Zázraky přírody, Všechnopárty a Do roka a do dna, Nový rok přinese pokračování minisérie Marie Terezie