Karel Gott a Lucie Bílá pózují se získanými cenami (29. listopadu 2014). | foto: Michal Šula, MAFRA

GLOSA: ...a Slavíka získává Láďa Hruška s krabicí piškotů ze slevy

  • 168
Krotce učesaný vnitropodnikový večírek televize Nova; tak působilo na obrazovce předávání cen hudební ankety Český slavík Mattoni 2014. Kde se nedostávalo muzikantských hvězd, zaskočily svépomocí interní hvězdičky stanice - včetně kuchařského experimentátora.

Mezi předávajícími Lucie Borhyová se svým partnerem aneb zaměstnanecký románek Novy v přímém přenosu, v hledišti kuchtík chudých Láďa Hruška i s krabicí svého nejnovějšího výtvoru. Právě na jeho skeči se dokonale projevila tenká hranice mezi vtipem a trapasem.

Nejenže vnášet do noblesní Státní opery laciné jednohubky v plastové škatulce znamená nevkus, ale hlavně tu Hruška téměř doslova zopakoval totéž, co vykládal pár minut před přenosem v Televizních novinách. Tedy celý „recept“ na piškoty spíchnuté špejlí, namočené a v čokoládě a posypané čímkoliv - s dovětkem „Já to pořídil ve výprodeji“ a s odkazem, kde lze najít podrobný návod.

Okatá propagace vlastní značky představuje pro televize plíživou sebevraždu, na letošním Slavíku však bila do očí o to více, že jinak se nic nedělo. Tradiční vítěze nikdo neporazil, nezaznělo jediné pořádné rýpnutí, ani naděje vkládané do případné improvizace rebelů typu Daniela Landy či skupiny Ortel se nenaplnily.

A že by drobnou provokační vzpruhu potřeboval nekonečný pořad jako sůl. Navíc pořad, v němž z devíti oceněných v hlavních kategoriích hned čtyři na slavnost vůbec nedorazili: Není divu, že pak letošní ročník vejde do dějin jako ten, kde Láďa Hruška vařil pro dětičky piškoty s banánem a sypáním ze slevy.