Třetí Matrix má světový rekord

  • 1
Matrix Revolutions si připsal rekord - stal se komerčně nejúspěšnější světovou premiérou všech dob. "Kobercový nálet", jak se přezdívalo celosvětovému nasazení závěrečné části slavné sci-fi, vynesl na tržbách za první víkend 204 milionů dolarů.

Distribuční společnost Warner Bros. v noci na úterý uvedla i další čísla. Středeční premiéra filmu Matrix Revolutions se odehrála v 18 tisících kin ve 107 zemích.

Vyprodáno prý bylo v Indii, rekordní tržby zaznamenalo Rusko. Kromě toho se třetí Matrix stal prvním americkým filmem, který měl současně se Státy premiéru i v Číně - Warner Bros. tím chtěli omezit čínský černý trh s pirátskými kopiemi snímku.

V celosvětovém měřítku tak obří nástup Matrixu Revolutions překonal loňský start druhého dílu jiné trilogie, filmu Pán prstenů: Dvě věže, který tehdy utržil 188 milionů dolarů.

Nicméně ne všude lámala "trojka" Matrixu rekordy. Ve Spojených státech a v Kanadě vydělala za prvý víkend jen 50 milionů dolarů, zatímco předchozí Matrix Reloaded zahajoval s tržbou 92 milionů.

Ani v Česku se nenaplnily předpovědi distributorů, kteří podobně jako u minulých dílů čekali víkendovou návštěvnost nad devadesát tisíc lidí: od středy až do neděle přišlo na Matrix 3 necelých 78 tisíc diváků.

Další tuzemská premiéra čeká Matrix Revolutions dnes. Poprvé se totiž představí na obřím plátně takzvaného velkoformátového kina Imax v Praze.

Pod názvem Matrix Revolutions: The IMAX Experience® je závěr trilogie vůbec prvním hollywoodským filmem, který měl celosvětovou premiéru v běžných sálech a zároveň jako "konkurenční" projekt i v kinech Imax. Pražský Imax si však musel týden počkat na výrobu speciálních titulků.

Hlavní hrdinové filmové trilogie o Matrixu - Neo v podání Keanu Reevese a Trinity zahraná Carrie-Anne Mossovou.

,