Z filmu Kunstkamera

Z filmu Kunstkamera | foto: Athanor

VIDEO: Na festivaly míří Švankmajer, rapeři PSH i normalizační Slovo

  • 0
Tři novinky mířící na festivaly zveřejnily ukázky. Kunstkamera od Jana Švankmajera bude mít premiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a poté v Jihlavě, drama Beaty Parkanové Slovo soutěží ve Varech, kde se objeví i hudební dokument PSH Nekonečný příběh.

Kunstkamera, již Švankmajer s producentem Jaromírem Kallistou označují za svůj poslední film, má dvě podoby. V Hradišti poběží hodinová, v Jihlavě dvouhodinová verze díla, v němž filmař zachytil svou výjimečnou uměleckou sbírku. „Oficiální muzea nemohou takové sbírky nahradit, protože jim chybí osobní nasazení,“ vysvětlil, proč se rozhodl své poklady zdokumentovat.

Dobový film Slovo sleduje příběh manželů, kteří si slíbili, že že budou stát při sobě v dobrém i zlém, jenže složitá doba v Československu v letech 1968 – 69 je pod tlakem okolí i komunistického režimu vystavuje zkouškám. V režii Beaty Parkanové s Martinem Fingerem a Gabrielou Mikulkovou v hlavních rolích se snímek po premiéře v karlovarské soutěži vydá do kin 15. září.

Českou hudební legendu Peneři strýčka Homeboye neboli PSH, kterou tvoří Orion, Vladimir 518 a Mike Trafik, sleduje otevřený a velmi osobní celovečerní dokument PSH Nekonečný příběh. Ve Varech jej čeká zvláštní uvedení, které doplní též koncert skupiny, autogramiáda a beseda s fanoušky.

Ukázky z filmů najdete na videu.