Hanna Alströmová a Carice van Houtenová při natáčení snímku Skleněný pokoj | foto: Barbora Jančárová

VIDEO: Ve Skleněném pokoji mluví hvězda Hry o trůny česky i anglicky

  • 5
Film režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj, který bude mít slavnostní premiéru 12. března v Brně, vejde do kin 14. března ve dvou verzích, v originální s titulky i s dabingem. Třeba Carice van Houten, známá jako Melisandre ze Hry o trůny, mluví v češtině hlasem Kateřiny Winterové.

Podobně Hanna Alströmová, tvář akční filmové série Kingsman, bude ve Skleněném pokoji hovořit hlasem Anny Geislerové. Mezinárodní obsazení doplňují domácí herci Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý nebo Vladimír Polívka.

Předlohou dobového snímku je stejnojmenný román od britského autora Simona Mawera, který se stal celosvětovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize. V Česku kniha vyšla před šesti lety.

Děj se odehrává v brněnské vile Tugendhat, kde se také natáčelo, a to za přísných opatření, aby památka UNESCO nebyla poškozena. Filmaři museli na podlahu pokoje položit nové linoleum, aby se původní nepoškodilo, stavěly se falešné příčky a celý štáb musel nosit návleky.

V současnosti je v prostorách vily Tugendhat otevřena výstava filmových kostýmů Kataríny Štrbové Bielikové, která potrvá do 11. března. Upoutávky obou verzí Skleněného pokoje, tedy titulkovanou i dabovanou, najdete na videu.