VIDEO: Černobílý western Aferim! slibuje drama i humor

  • 0
V dnešní době vesmírných dobrodružství a zamotaných romantických příběhů, je černobílý western z prostředí venkova odvážnou volbou. Režisér Radu Jude se ale nebál a jeho snímek Aferim! získal na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale 2015 cenu za režii.

Aferim!, který vznikl s českou koprodukční účastí, vypráví příběh o honu na uprchlíka v zaostalé oblasti Rumunska, kde bylo v 19. století ještě běžné otroctví Romů.

Dva jezdci, otec Costandin a syn, projíždějí pustou krajinou v srdci Valašska, společně hledají „cikánského otroka“, který utekl, protože byl podezřelý z románku se ženou svého vznešeného pána.

Zatímco Costandina nevyvede nic z míry a v každé situaci má po ruce veselou průpovídku, jeho syn nahlíží na svět hloubavěji. Na své pouti potkávají lidi různých národností a náboženství od Turků, Rusů až po Maďary.

Každý z nich chová vůči těm ostatním předsudky, které se předávají z generace na generaci. „A ani poté, co najdou „otroka“ Carfina, není dobrodružstvím zdaleka konec,“ slibují tvůrci.

Premiéra snímku Aferim! je plánována na 8. října 2015. Ve filmu se objeví rumunští herci Teodor Corban a Victor Rebengiuc.