Tragédie ovlivnila i Hollywood

Filmová a televizní studia v Hollywoodu byla uzavřena, natáčení a dokončovací práce přerušeny, představení v kinech zrušena a premiéry "citlivých" filmů odloženy. Desetitisíce zaměstnanců filmových studií byly poslány domů a nikdo z odborníků nepředpokládá, že výroba bude brzy obnovena. "Je to šokující a v takové atmosféře není možno pracovat," prohlásil Ron Meyer, prezident studia Universal.
Amerika odkládá například premiéru thrilleru s neohroženým hasičem alias Arnoldem Schwarzeneggerem, mění závěrečné scény v druhém dílu sci-fi komedie Muži v černém a zahraniční partnery prosí o pár dní hájení, než všechny své nové plány utřídí. "Snaží se být bojovní, odhodlaní, normálně pracovat, ale je znát, že jsou v šoku," sděluje své dojmy distributor Jan Bradáč z Falconu.

Právě Falcon dostal ze Států dvě naléhavé zprávy. "Columbia nás žádá, abychom s okamžitou platností stáhli veškeré propagační materiály k filmu Spiderman - od plakátu až po místní internetové upoutávky." Hlavním hrdinou adaptace populárního komiksu, jejíž tuzemská premiéra pod názvem Pavoučí muž je plánována na květen 2002, je totiž muž šplhající a skákající po výškových budovách - a reklamní snímky používají právě "dvojčat", tedy newyorských mrakodrapů zasažených unesenými letadly.

Druhý pokyn přišel od společnosti Walt Disney: "Máme počkat s přípravami ohledně filmu Big Trouble, jehož zámořská premiéra bude posunuta," sděluje Bradáč. Komedie s Timem Allenem v hlavní roli, která má do českých kin vstoupit 10. ledna 2002 pod titulem Velký průšvih, pro změnu obsahuje motiv hrozícího výbuchu atomové bomby v letadle.

Podobné úpravy "z ústředí" dostává také tuzemské zastoupení Warner Bros. "Právě jsme obdrželi informaci, že se odsouvají veškeré mezinárodní aktivity související s politickým thrillerem Collateral Damage s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli; nový termín premiér dosud nebyl stanoven," informuje Martin Malík z Warner Bros. ČR, kde zdejší start snímku chystali na 10. ledna. Prý už s touto změnou sami počítali: "Viděli jsme totiž ukázky z filmu, kde Schwarzenegger hraje požárníka, který ztratí rodinu při teroristickém útoku na obchodní centrum." Do kolekce Warnerů patří i snímek Swordfish, který byl aktuálně stažen z britských kin, neboť určité scény by mohly evokovat čerstvé emoce. Podle Malíka zatím jde jen o londýnskou reakci. "Není to příběh o terorizmu, takže česká premiéra pod názvem Operace: hacker by se měla pravděpodobně uskutečnit podle plánu 1. listopadu," říká o díle s Johnem Travoltou v roli agenta, jenž se chce zmocnit přísně střežených vládních fondů.

Další možné změny čekají tuzemští distributoři od amerických partnerů příští týden, přičemž odhadují, že se budou týkat jen konkrétních projektů. O tom, že by snad Hollywood měnil celou koncepci tvorby akčních děl, nemají zatím žádné zprávy, a ani to neočekávají. "Nynější úpravy jsou vedeny spíše pietními důvody, ale nemyslím, že by Hollywood přehodnotil svůj styl. Naopak čekám, že odhodí zábrany v zobrazování arabských teroristů a že po delším časovém odstupu na točí filmy podle dnešních skutečných událostí, které budou americké vlastenectví znovu posilovat. Jen Evropa si už asi nedovolí se tomu vysmívat," soudí Bradáč.

Aleš Danielis z Bontonfilmu, mezi jehož plánovanými premiérami z USA prý žádný sporný projekt není, naopak považuje sám útok na Ameriku za téma, na jehož ztvárnění si Hollywood hned tak netroufne. "I kdyby snad o tom někdo už dnes přemýšlel, o čemž žádné signály nemáme, nemůže s tím vyrukovat, to by byl hyenizmus. Zatím je to látka pro dokumenty, nikoli pro zábavní průmysl. A kdoví, jestli ji hraný film zkusí reflektovat třeba i po letech," míní. Občasné soudy, že akční filmy poskytující "návod" nesou na útoku spoluvinu, přitom Danielis nesdílí: "Ty, kdo za napadením stojí, sotva lze označit za lidi vychované americkým filmem - spíše naopak." O případné proměně Hollywoodu se dá zatím jen spekulovat - běžný pracovní styk je omezen. "Prosí nás, abychom se všední agendou počítali od pondělka," říká Michal Izakovič z Warner Bros.
,