Z filmu Toy Story 4: Příběh hraček

Z filmu Toy Story 4: Příběh hraček | foto: Falcon

Víc než pohádka, Toy Story je symbol Pixaru. Čtvrtý díl míří k rekordu

  • 2
Průměrná známka v hodnocení kritiků 98 procent ze sta, to se na filmovém webu Rotten Tomatoes často nevidí. Animovaný snímek Toy Story 4: Příběh hraček, který dnes vstoupí nejen na severoamerický trh, to dokázal. Včetně výkřiků jako „kouzelné“, „magické“ či „další vítězství tvořivosti Pixaru“.

Pravda je, že nejde o běžné pokračování. Právě snímek Toy Story: Příběh hraček totiž v roce 1995 zahájil historii animačního studia, které slovy z recenze aktuální novinky v listu The Telegraph „zkrátka dokazuje, že ve svých nejlepších pracích nemá ve světě konkurenci“.

Přitom ke čtvrtému dílu sáhl Pixar vůbec poprvé – v animované říši si na to zatím troufli pouze Shrek a Doba ledová – a spoluzakladatel studia John Lasseter, který první dva filmy série Toy Story režíroval, také vysvětlil, že „čtyřku“ původně neplánovali.

„Ale když jsme dostali nový nápad, nedokázal jsem na něj nemyslet. Věděl jsem, že Toy Story 4 musíme udělat, pokud to bude film přinejmenším stejně dobrý jako předešlé díly, ne-li ještě lepší. A že ho chci režírovat.“

Ironií osudu se Lasseter právě vysněné režie musel vzdát poté, co ve vlně nařčení ze sexuálního nátlaku padlo i jeho jméno, protože zaměstnance prý příliš důvěrně objímal. 

Nahradil jej Josh Cooley, scenárista ceněného snímku V hlavě, nicméně Lasseterovi zůstal post výkonného producenta – než letos odešel ze společnosti Disney, která Pixar v roce 2006 koupila.

Premiérový děj se vrací do dětského pokojíku ve chvíli, kdy k původním hračkám v čele s kovbojem Woodym přibude Vidlík. „Je to fantasticky zábavná parta, ať jsou hračky roztomilé, čiperné či strašidelné jako ze starých hororů,“ píše recenzent Chicago Sun-Times.

Většina článků pak potvrzuje totéž, co naznačovali už herci Tom Hanks a Tim Allen namlouvající tradičně hlavní postavičky Woodyho a Buzze: že přijde nebývale osobní, emotivní, jímavé finále. Česko si to ověří až 8. srpna, kdy má Toy Story 4: Příběh hraček tuzemský start; v té době už může být rekordmanem.

Očekává se, že hned za úvodní víkend utrží snímek jen na severoamerické půdě kolem 140 milionů dolarů a celosvětově přes čtvrt miliardy. Ostatně na osm set milionů dolarů daly na vstupném dohromady už oba úvodní filmy cyklu Toy Story, třetí díl z roku 2010 vytáhl souhrnné tržby z kin nad miliardu dolarů a stále zůstává druhým nejvýnosnějším z dosavadních dvaceti titulů Pixaru hned po loňském hitu Úžasňákovi 2.