Gillian Andersonová na Zlatých glóbech (Beverly Hills, 7. ledna 2018)

Gillian Andersonová na Zlatých glóbech (Beverly Hills, 7. ledna 2018) | foto: AP

Byla hrozná, ale zamiluji si ji, říká hrdinka Akt X o roli Thatcherové

  • 37
Z role tajné agentky postoupila až k předsedkyni vlády. Herečka Gillian Andersonová známá ze seriálu Akta X se objeví ve čtvrté řadě televizní kroniky The Crown (Koruna), a to v roli bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové.

„Jsem nadšená, že se mohu připojit k týmu seriálu a že mám příležitost vylíčit tak komplikovanou a kontroverzní ženu,“ uvedla Andersonová. „Thatcherová byla nepochybně hrozná, ale mne baví, že ji mohu zkoumat pod povrchem. A dokonce se snad i zamilovat do ikony, která, ať uctívaná, nebo opovrhovaná, definovala svou éru,“ dodala představitelka tajné agentky Dany Scullyové.

Spekulace o možném obsazení Andersonové se vynořily již počátkem roku, ale společnost Netflix, která seriál vysílá od roku 2016 a objednala si rovnou šest řad, je až doposud odmítala komentovat. Čtvrtá sezona se v současné době vyrábí, třetí série ságy o britské panovnici má premiéru 17. listopadu.

Právě ve třetí řadě nastane herecké střídání stráží, protože Claire Foyovou, která v prvních dvou sériích představovala Alžbětu II., nyní vystřídá Olivia Colmanová. Roli prince Phillipa nově převzal Tobias Menzies a princeznu Margaret teď ztvární Helena Bonham Carterová.

Čím blíže má jeho děj k současnosti, tím větší emoce seriál The Crown vzbuzuje. Nejde zdaleka jen o postavu kontroverzní premiérky přezdívané Železná lady, v právě natáčené čtvrté řadě se totiž objeví i princezna Diana, kterou ztvární teprve třiadvacetiletá Emma Corrinová.

A v premiérové třetí sérii se zase pozornost upře na jinou novou tvář, herečku Emerald Fennellovou známou například z filmu Dánská dívka.

Její ostře sledovanou postavou se totiž stane mezi Brity nepříliš oblíbená Camilla Parkerová- Bowlesová, tedy důvěrná přítelkyně a posléze druhá manželka prince Charlese.

Paradoxně mnozí členové královské rodiny, včetně Alžběty II. či prince Henryho, patří k fanouškům seriálu, který už má na kontě dva Zlaté glóby a další padesátku cen včetně televizních trofejí Emmy. 

Pro jedenapadesátiletou Gillian Andersonovou bude role bývalé ministerské předsedkyně do jisté míry i hereckou soutěží. Není totiž první, kdo před kamerou Thatcherovou ztvární, v životopisu Železná lady ji ztělesnila Meryl Streepová, ve snímku Margaret zase Lindsay Duncanová.

Ukázka z filmu Železná lady s meryl Streepovou v roli Tatcherové:


Britská královská rodina