Spisovatel Terry Pratchett ve filmu BBC Choosing to Die (Zemřít podle své volby)

Spisovatel Terry Pratchett ve filmu BBC Choosing to Die (Zemřít podle své volby) | foto: BBC/KEO Films

Tonička Bolavá ožívá. Svobodnej národ Terryho Pratchetta vstoupí do kin

  • 17
Svobodnej národ, třicátý díl humoristické fantasy série Zeměplocha, se dočká filmové adaptace. Na scénáři bude spolupracovat i dcera Terryho Pratchetta Rhianna. Oblíbená hrdinka Tonička Bolavá se tak poprvé vydá na filmové plátno.

Práva zakoupila již v roce 2006 společnost Sony Pictures a do režisérského křesla měl usednout Sam Riami, který měl za sebou v té době dva filmy o Spidermanovi. Sám Terry Pratchett však tehdy uvedl, že koncept vypadal slibně, než do něj zasáhlo studio, a práva stáhl.

Společnost Jim Henson, která se proslavila loutkami ze seriálu Sezame otevři se, ve své červencové tiskové zprávě potvrdila, že právě její tým se ujme produkce filmu založeném na knize Svobodnej národ. Román je součástí rozsáhlého literárního dědictví, které za sebou zanechal Terry Pratchett.

„Jakožto rodinná společnost zcela chápeme důležitost zachování dědictví,“ uvedl předseda společnosti Brian Henson. Na scénáři se bude velkou měrou podílet i dcera zesnulého spisovatele Rhianna Pratchettová, spoluautorka restartu počítačové hry Tomb Raider z roku 2013.

„Práci Jima Hensona obdivuji celý svůj život a je tedy pro mě velká pocta se s nimi spojit a vdechnout tak Nac Mac Fíglům život,“ přiznává Rhianna.

Nac Mac Fíglové jsou národ pomáhající Toničce Bolavé v boji proti elfí královně. Typicky ztělesňují pratchettovský, laskavý humor, a to především v českém překladu. Jan Kantůrek se u jejich mluvy nechal inspirovat brněnským hantecem. Datum premiéry filmu prozatím není známo.