Herci z Teorie velkého třesku na Comic-Conu v USA.

Herci z Teorie velkého třesku na Comic-Conu v USA. | foto: Profimedia.cz

Teorie velkého třesku vítězí, více diváků měl jen sport a Oscary

  • 25
Americká televize CBS má o důvod víc, aby se jí stýskalo po kultovním seriálu Teorie velkého třesku, který se letos uzavřel. Jako jediný hraný titul totiž pronikl do desítky nejsledovanějších pořadů roku 2019 ve Spojených státech.

Přitom osm z deseti položek tu tvoří sportovní přenosy, tradiční vítěz statistiky Super Bowl si připsal skoro 99 milionů diváků. Na čtvrté místo se prodraly Oscary, udílení cen americké filmové akademie vidělo prostřednictvím stanice ABC na třicet milionů lidí.

Sedmá příčka pak patří právě Teorii velkého třesku, komediálnímu seriálu o partě mladých fyziků a jejich přítelkyň, který bavil dvanáct let.

Na premiéru závěrečné epizody, jež se ve Státech vysílala v půli května, se v lineárním, tedy přímém vysílání dívalo skoro 25 milionů lidí, což je výsledek, který už jiný seriál nepřekonal.

Navíc Teorie velkého třesku vyhrála také v cílové skupině diváků od 18 do 49 let, která zajímá inzerenty, a její jednotlivé díly si připsaly třináct vítězných večerů ze stomístné statistiky; dalších dvanáct přidal odvozený seriál o dětství jednoho z hrdinů, Mladý Sheldon.

Do druhé desítky americké statistiky se vešly ještě hudební ceny Grammy s 21 miliony a trofeje filmových kritiků Zlaté glóby s 19 miliony diváků. Teprve na 47. příčce figuruje nejúspěšnější epizoda poslední řady seriálu Hra o trůny, kterou na placeném kanále HBO sledovalo přes 16 milionů fanoušků.

Z hraných cyklů bodovala ve stovce amerických pořadů roku 2019 ještě Námořní vyšetřovací služba, která tam na podzim vstoupila už do své sedmnácté série.