Karel Gott na Českém mejdanu s Impulsem v O2 areně (16. prosince 2017)

Karel Gott na Českém mejdanu s Impulsem v O2 areně (16. prosince 2017) | foto: Herminapress

Desatero rad, jak prokličkovat bez újmy televizním silvestrem

  • 89
Silvestrovský diktát povinného smíchu je ještě tvrdší než pohádkový dril televizních Vánoc. S trochou vynalézavosti a s funkčním ovladačem se však dá prokličkovat i nástrahami společného veselí u obrazovky. Stačí se řídit základním desaterem.

1. Od osmnácté hodiny výše se zásadně vyhýbat na každé stanici všemu, co připomíná zpravodajství. Ve skutečnosti jde o souhrn přebreptů, úletů, zkažených záběrů či upocených parodií. Kdo potřebuje vědět, co se opravdu děje ve světě a jestli doma nasněží, zůstane 31. prosince u internetu.

Silvestrovský televizní program

2. Nenaletět levným nej! Jestliže se halasně proklamuje rovnou v názvu pořadu jako třeba u celovečerního bloku Novy Tvoje tvář má známý hlas - to nejlepší!, znamená to, že jde o pouhý sestřih již viděného, takže člověk o nic nepřijde. Navíc obecně platí, že „to nejlepší“ z čehokoli běhá dávno po síti.

3. Nastavit hudební kulisu. Pokud si ji společnost žádá a přitom co host, to jiný vkus, vyplatí se takzvané gala, kam dorazí kdekdo. Třeba Velká plavba s Waldemarem na ČT1 věnovaná Waldemaru Matuškovi hlásí jména Suchý, Pilarová, Absolonová, Háma, Zíma, Filipovská, Kolář, Korn. Na Primě zase Český mejdan s Impulsem operuje Žbirkou, Farnou, Davidem, Gottem i Bílou. 

4. Prověřit speciály. I oblíbený pořad může v silvestrovském vydání otrávit, takže se doporučuje zjistit alespoň sváteční obsazení. Do Zázraků přírody zavítá Petr Nárožný, do Všechnopárty Ivan Trojan s Jiřím Mádlem, kdežto do Prima Partičky prý „speciální hosté“ - tohle už vyžaduje jistou opatrnost. 

5. Vyvarovat se sólistů. Ani s jiskřivým Vladimírem Menšíkem nevydrží člověk celý večer, natož s maratoncem z televize jednoho muže. Od půl osmé večer až hluboko přes půlnoc uvádí Barrandovský Silvestr „důvěrné a překvapující odhalení hvězd a osobností v originální diskuzi moderované i v posledních minutách roku generálním ředitelem TV Barrandov Jaromírem Soukupem“.

6. Vsadit na retro. Kdyby všechno selhalo, na remake Bohouše si ještě nikdo netroufl, Jára Cimrman nezmění ve Vraždě v salonním coupé ani slůvko na charakteristice tureckého hospodářství a také Trapný večer, záznam z počátků Dejvického divadla, nemohou dnes již slavní aktéři slavné scény vzít zpátky.

7. Ctít tradici. Kdo ví, že jediným světlým bodem silvestrů bývá černobílý skeč Freddieho Frintona z roku 1963 Večeře pro jednoho, vypátrá ho i v zářivější konkurenci - letos třeba v Německu, Rakousku či na ČT art hned po půlnoci. Podle Guinessovy knihy rekordů je to nejreprízovanější titul v historii televize.

8. Experimentovat. Nikde není psáno, že veškerá psina světa se 31. prosince odehrává jen v estrádách klíčových stanic, že sport se najde výhradně na specializovaných kanálech - co třeba Mužné hry, v nichž si Jan Švankmajer utahuje z fotbalu? - nebo že nepobaví dokumentární Cesta do nitra buňky.

9. Nesedět za pecí. Světoběžník z pohodlného křesla zjistí, že na 3 SAT duní Metallica i Rammstein, německo-francouzská arte slaví s Chaplinem, Poláci s Barbarellou, Rakušany baví seriál Pravý Vídeňák se nevzdává a Super RTL si bohatě vystačí s nonstop sérií Mr Beana: alternativa bez jazykové bariéry.

10. Pohlídat si hymnu. Slavnostním televizním odpočtem svůj půlnoční přípitek řídí podle průzkumu 64 procent lidí. Má to jednu velkou výhodu: jakmile dozní státní hymna, vyčerpaný divák ví, že teď už může shodit masku rozesmátého klauna a do postele jít s obvyklým rýpnutím, že televize zase nestála za nic.