Z dokumentu Marlene Dietrichová – soumrak anděla | foto: ČT Art

TELEVIZIONÁŘ: Poslední z velkých hvězd proležela patnáct let v posteli

  • 19
V době, která za hvězdu pokládá každého, kdo v televizi zamává vařečkou, zasteskne se po časech, v nichž měl hvězdný prach ještě lesk, včetně skandálů.

Málokdo se třeba může chlubit, že spal hned se třemi členy klanu Kennedyových – Josephem starším, Josephem mladším i Johnem – a že jeho ložnicí prošli umělci obou pohlaví: Mercedes de Acosta, Ernest Hemingway, Yul Brynner.

„V Evropě v tom neděláme rozdíl, milujeme se s tím, kdo nás přitahuje. Sex je lepší se ženou, ale žít se s ní pak nedá,“ tvrdila Marlene Dietrichová, poslední velká hvězda, jak se psalo, když coby devadesátiletá před pětadvaceti roky zemřela.

V posteli, o níž tak zábavně mluvila, paradoxně strávila i posledních patnáct let svého života, jenže už sama. Z bytu nevycházela, kromě pár nejbližších nikdo nesměl vidět její vrásky a dokumentu Marlene v režii Maximiliana Schella udělila výjimku jen s podmínkou, že při rozhovoru nesmí kamera snímat její tvář. Chtěla, aby si ji lidé zapamatovali na vrcholu krásy, prostě jako hvězdu.

Francouzský dokument Marlene Dietrichová – soumrak anděla, který v neděli uvede ČT art, tedy poskytne nostalgickou protiváhu všech polohvězdiček a celebritek, co se jich hemží napříč stanicemi.