Ubrousek, co se sám prostírá, oslík, který sype dukáty a obušek, který je k neuhlídání: stařičká, ale stále půvabná pohádka z roku 1955 s nenahraditelným Ladislavem Peškem. | foto: TV Prima

TELEVIZIONÁŘ: Popelka má pouze Vánoce, ale Obušek slaví i 17. listopad

  • 22
Koho napadlo, když cinkal klíči, že ve výroční den loučení s totalitou poběží její připomínka Nemocnice na kraji města, byť v pokračování Nové osudy. A proti ní Ordinace či Cesty domů, kde řeší mutaci chřipky.

ČT1 sice přidá i důstojné reprízy Kolji či P.F. 77 a ČT2 si 17. listopad odpracuje dokumenty včetně Evangelia podle Brabence, ale jiné televize si hlavu nelámou, naopak loví v minulosti. Za týden dorazí na TV Barrandov „Halina Pawlowská a její zbrusu nová podoba“ starého Videostopu. V jednom si všechny stanice podávají ruku: 17. listopad je státní svátek, nasadíme pohádky.

ČT1 stihne osm českých, Nova obloží Jezerní královnu zahraničními kusy, Prima k upomínce zásahu na Národní třídě přidá Obušku, z pytle ven! a TV Barrandov pohádku pro dospělé Popelkou na jednu noc – když už ta nejslavnější z Popelek leží v novodobém trezoru.

„Práva na vysílání Tří oříšků pro Popelku poskytuje Národní filmový archiv, a to pouze na jedno vysílání ročně, o Vánocích,“ sdělila ČT, která si letitým hitem letos pojistí Štědrý večer. Zato premiérovou pohádku Sedmero krkavců, jeden z nejlepších filmů roku, hraje její koproducent Prima 27. listopadu v pátečním českém „okně“ mimo svátky, čas, prostor i smysl. Jen tak.